Arama

İslam mimarisi'nin Katar'daki örneği: Eğitim Şehri Camisi

İslam mimarisi tarihin çeşitli dönemlerinde farklı form ve stillerle tezahür etmiş, zamanın kıskacında yeni şekilleri ve işlevleri de bünyesine dahil etmesiyle beraber zenginliğini iyice artırmıştır. Mimarimizin en önemli ve vazgeçilmez formu olan kubbe bu serüvende değişikliklere uğramış, mimarların tahayyülünde farklı yorumlarla kendisini belli etmiştir. Katar'ın başkenti Doha'da 2015 yılında inşa edilen Eğitim Şehri Camisi de geldiğimiz noktada İslam mimarisinin yeni ve modern üslubunu sergiliyor.

🔸 Özellikle Osmanlı mimarisinin Sinan'a denk gelen yıllarında külliye formuyla, eğitimin ve ibadetin imtizaç etmesi camileri sadece ibadet merkezi olmaktan çıkarıp aynı zamanda bir yaşam alanı olarak kullanılabilen hacimlere çevirmişti.

🔸 Uzun bir aradan sonra yeniden eğitimin, ilmin ve ibadetin bir arada olduğunu görebildiğimiz "Eğitim Şehri Camisi", İslam mimarisinin temel ilkelerini canlandırıyor.

Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler

🔸 Eğitim Şehri Camisi, oval şekildeki beyaz rengi ile ihtişamını ortaya koyarken, biçimlenmesinde dinimizden pek çok kutsal atfı yapı tektoniğine dahil ediyor.

Tektonik nedir?
Bir mimarlık eserindeki inşai özelliklerin biraraya gelişiyle binayı biçimlendiren kuvvetlerin görsel olarak ifade bulması.

🔸 Cami, dinimiz İslam'ın şartlarını temsil eden 5 sütun üzerine kurulurken, 35 bin metrekarelik geniş bir alana inşa edilmesiyle İslam'ın haiz olduğu câmiyete ifade ediyor.

Câmiyet ne demek?
Genişlik, kapsamlılık, toplayıcılık.

Bilinmeyen yönleriyle Sultan Ahmet Camii ve Külliyesi

🔸 Mimar Ali Manjira ve eşi Ada Yavars Bravo tarafından tasarlanan Eğitim Şehri Camisi, Manjira'nın farklı Müslüman toplumlar hakkında derin bir anlayışa sahip olması nedeniyle manevi duyguları koruyan ve aynı zamanda yeni fikirleri benimseyen eşsiz bir eser mesabesinde boyut kazanıyor.

🔸 Caminin plan şeması spiral biçiminde etüt mekanları ve fakülte büroları camiye doğru evrilirken, İslam mimarisinin önemli ve sık kullanılan bir parçası avlu, yapı bünyesinde kendine bir yer buluyor.

İstanbul'un yeni simgesi: Taksim Camii

🔸 Eğitim Şehri Camisi'nin Iraklı mimar ve hattat Taha el-Hiti tarafından tasarlanan 90 metre uzunluğundaki minareleri ziyaretçilerin inanç ve mana derinliğine dalmalarını sağlıyor.

🔸 İslami Araştırmalar Fakültesi binasını camiye bağlayan birçok yolun bulunması ise tüm ilimlerin temelde İslam'dan kaynaklandığını sembolize ediyor. Eğitim Şehri Camisi, İslam ile modernite arasındaki uyumu gözler önüne sererken her kesimden insanı dinimiz İslam'ı öğrenmeye davet etmeyi amaçlıyor.

Osmanlı'nın mimari şaheseri: Selimiye Camii'nin bilinmeyenleri

🔸 Aynı anda yaklaşık 1800 kişinin namaz kılabileceği kapasiteye sahip olan Eğitim Şehri Camisi'nin yanı başındaki bahçe, modernlik ve sadeliğin buluştuğu eserde doğal unsurların yapıya aktarımını sağlıyor.

🔸 4 adet su kanalı bulunan bahçe "Allah'a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen cennetin durumu şöyledir: Orada bozulmayan su ırmakları, tadı değişmeyen süt ırmakları, içenlere zevk veren şarap ırmakları ve süzme bal ırmakları vardır." şeklindeki Muhammed Suresi 15. Ayetine atfen tasarlanmış.

Muhammed Suresi 15. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN