Arama

İslam sanatında zirve: Selçuklu çinileri

1071 Malazgirt Zaferi ile birlikte Anadolu topraklarına hakim olan Selçuklular, bölgeyi mimari ve sanat alanında kalkındırdılar. Köklü bir geçmişe sahip olan Selçuklular, İslam'dan sonra asıl hüviyetine kavuşan çini sanatını eserleriyle zirveye taşıdılar. Peki, Selçuklu çini sanatında kullanılan motifler ve bu sanatı diğer dönemlerden ayıran hususlar nelerdi?

  • 13
  • 14

BEYŞEHİR KUBADABAD SARAYI

📌 Beyşehir Kudabad Sarayı, Selçuklular'ın sanat tarihi yönünden en önemli yapılarından biridir. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Kubadabad Sarayı'nda da çeşitli insan ve hayvan çini figürlerine rastlanıyor.

📌 Bu figürlerde Selçuklular'ın sembolik olarak zenginleştirdikleri tasvirlerini yakından gözlemlemek mümkün. Kubadabad Sarayı, Karatay Medresesi'nde sergilenen çinileriyle de ünlü.

📍 Nasıl gidilir?

KAYSERİ KEYKUBADİYE SARAYI

📌 Ayrıca Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Kayseri'deki Keykubadiye Sarayı'nın sekiz köşeli yıldız ve madeni parıltı veren perdah tekniğiyle hazırlanmış çinileri de göz dolduruyor. İç mekanda ve lahitlerde kullanılan tek renk çiniler turkuaz, mor ve kobalt mavisiyken en yaygın teknik olarak sır altıya rastlanıyor.

Beyşehir Kubâdâbâd Sarayı çinilerinden insan figürlü bir örnek (Konya Çini Eserleri Müzesi, Teşhir, nr. 1143)

📍 Nasıl gidilir?

  • 14
  • 14
Popüler kültür etkisi
Popüler kültür etkisi

📌 Tarihi asırlar öncesine uzanan çiniye son dönemlerde rağbet arttı. Bu durumun elbette popüler kültür ile bağlantısı var, Selçuklu tarihiyle ilgili dizilerin yaygınlığı bu medeniyetin birçok unsuruna ilgiyi arttırdı.

📌 Bunun neticesinde pek çok ziyaretçi İslam sanatının zirve eserlerinden olan Selçuklu çinilerini yerinde incelemek ve fotoğraflamak için uzun mesafeler kat ediyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN