İslam sanatının merkezi: Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Peygamberimizin mübarek ayak izi, sakal-ı şerifler, Hz. Ali ve Hz. Osman'a ait Kur'an-ı Kerimler ve daha fazlası...Uzak Yakın programımızın yeni bölümünde Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ne konuk olacağız. Tarihi binası ve barındırdığı nadir eserlerle hazine değerinde. Hazırsanız, dünyanın en zengin İslam sanatı koleksiyonuna sahip olan müzeyi adım adım gezelim.
Giriş Tarihi: 01.11.2021
16:06
Güncelleme Tarihi: 04.05.2022
17:03
CİZRE ULU CAMİİ KAPISI VE TOKMAĞI
📌 Müzenin en değerli kültür hazinesinin önündeyiz. Cizre Ulu Camii kapısı ve tokmağının…
📌 Günümüze ulaşan az sayıda Selçuklu eserinden biri. Eşsiz icatlarıyla dünyaya nam salan büyük mühendis Cezeri'ye ait bu kapı. Onun "Otomata" adlı eserindeki çizimlere göre yapıldı.
📌Kitabesinde "Bizim büyüğümüz Ebul Kasım Mahmut Sencer Şah'a Allah kuvvet versin" yazılı. Bundan hareketle Sultan Sencer döneminde yenilendiğini anlaşılır.
📌Kapıdaki her motifin bir anlamı var. 12 köşeli yıldızlar evrenin sonsuzluğuna gönderme yapar. Tokmaklardaki ejderler, Orta Asya ve Selçuklu geleneğinde çokça görülen motiflerden biri. Kötülükle savaşı sembol ediyor. Aradaki aslan kafası ise yere ve göğe hâkim olan hükümdarı simgeler.
📌 Tokmağın bu özgün yorumu eserin değerini daha da artırıyor.
📌 Sergilenen kapı tokmağının diğer teki, 1969 yılında yerinden sökülerek yurtdışına kaçırılır . Yapılan araştırmalarda Danimarka'daki David Samling Müzesi'nde olduğu tespit edilir. İadesine yönelik çalışmalar 1990'dan beri devam etse de müze yetkililerin tutumu nedeniyle henüz geri alınamadı.
MUKADDES EMANETLER SALONU
📌Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin dünya çapında yankı uyandırmasının sebeplerinden biridir burası.
📌7 metre uzunluğundaki Ayet'el Kürsi yazılı Kâbe kuşağı… İki Kâbe kapı örtüsü… Eyyübi dönemine ait hac vekâletnamesi… Sultan Abdülmecid'in bizzat yazdığı hat levha… Sergilenen özel emanetler arasında…
📌 Tabi burada muhafaza edilen kutsal emanetler bunlarla sınırlı değil.
📌Peygamberimiz, Recep ayının 27. gecesinde yüce Allah'ın davetiyle Cebrail (as) vasıtasıyla Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya götürülür. Oradan da ilahi huzura yükselir.
📌 Miraç olarak bilinen bu hadisede, bastığı kayaya mübarek ayak izinin nakşolduğu inanılır.
📌Görmüş olduğunuz kadem-i şerif de bu ilahi olayın mukaddes izidir.
📌 Cam bölmede Peygamber Efendimizin mübarek sakal-ı şerifleri sergileniyor. Efendimiz sakalını kısalttığında ya da saçını kestiğinde etrafındaki sahabeler daha yere düşmeden onları almaya çalışır, aziz hatıra olarak saklanırdı. Sevgi ve bağlılıklarının tezahürüydü bu.
📌 Sakal-ı şeriflerin bir tekine sahip olmak bütün dünyaya değişilemeyecek kadar şereflidir. İşte bu mukaddes hatıralar muhafaza edilirken oldukça özen gösterilir.
📌 Değerli sandıklarda 40 kat bohçanın içerisinde korunur. Her katı açılırken salavat getirilir. Tamamen görünür hale geldiğinde 40 kez salavat getirilmiş olur.