İslam şehirlerinde devriâlem
Endüstri fotoğraflarından anıtlara, barajlardan turistlik bölgelere, ören yerlerinden köprülere kadar birçok yerin fotoğrafını yıllarca havadan çekti Orhan Durgut. Türkiye'nin de ilk hava fotoğrafçısı 17 kez Türkiye'yi helikopterle dolaştı.
Giriş Tarihi: 29.04.2018
16:57
Güncelleme Tarihi: 29.04.2018
17:01
Panoramik İstanbul fotoğrafı ise 20'den fazla ülkede yayımlandı. 25 fotoğraf kitabına imza attı. 32 yılda Anadolu'yu çektiği hava fotoğrafları ise milyonları buluyor.
Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut, yakın zamana kadar eşiyle birlikte fotoğraf çekerken çocuklar büyüyüyor ve fotoğrafa merak salıyor. Durgut şimdi oğlu ile birlikte yoluna devam ediyor: "Eşim çocukların önü açılsın diye profesyonel fotoğraf çekmeye ara verdi. İki oğlumdan biri hava fotoğrafçılığının havasını aldı, Türk Hava Yolları'nda pilot oldu. Diğeri fotoğrafçılığını aldı, fotoğrafçı oldu!" diyerek tebessüm ediyor.
MEKKE'Yİ HAVADAN FOTOĞRAFLIYOR
Hava fotoğrafçılığı tam bir emek işi! Helikopterle uçuşa çıkmadan önce haritalardan en ince ayrıntısına kadar uçuş yapılacak bölgeyi araştırmak gerekiyor. Mekke'yi 11 yıldır havadan fotoğraflıyor. Onun bir ayağı Mekke'de bir ayağı da İstanbul'da.
Mekke'nin değişimini nasıl gözlemlediğini sorduğumda "Mekke'de son üç yılda büyük bir değişim var. Şehir bugün çektiğiniz fotoğrafı yarın çekemeyeceğiniz kadar çok hızlı gelişiyor. Ben de değişimi belgeledim. Şu an Suudi Kültür Bakanlığı ve Mekke Belediyesi ile Mekke 11 Yılda Nasıl Değişti?' adında bir sergi hazırlıyorum!"
Durgut'un Mekke projesinin dışında bir projesi daha var. Projenin adı İslam Şehirleri! 60 İslam şehrini fotoğraflamayı hedefleyen Durgut, bugüne kadar 43 şehri çekmiş. Her gittiği İslam şehrinde mutlaka bir cuma günü kalıyor: "Gittiğim ülkelerde namaz ve abdest alan insanları mutlaka çekerim!" diyor. İslam şehirlerinin mimari yapılarını, camilerini, türbelerini çekmeye öncelik veriyor.