Arama

İslam tarihinin dönüm noktası Nizamiye Medresesi

Orta Çağ İslam dünyasının en önemli eğitim-öğretim kurumlarından olan Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından devrin zararlı düşüncelerine karşı İslam itikadını korumak amacıyla kuruldu. Teşkilat ve müfredatıyla bir dönüm noktası teşkil eden Nizamiye Medresesi'ninden Salerno, Paris ve Oxford gibi Batı'da kurulan üniversiteler de etkilendi.

  • 18
  • 19
OXFORD GİBİ ÜNİVERSİTELER NİZAMİYE MEDRESELERİNDEN ETKİLENDİ
OXFORD GİBİ ÜNİVERSİTELER NİZAMİYE MEDRESELERİNDEN ETKİLENDİ

Kuzey Afrika ve Endülüs'te eğitim kurumları bu medreselerden etkilendi ve Bağdat Nizâmiye Medresesi'nde okuyan İbn Tûmert, Mağrib'e döndükten sonra Sünnî medreselerin müfredatı üzerinde büyük değişiklikler gerçekleştirdi. Salerno, Paris ve Oxford gibi Batı'da kurulan üniversitelerin de Nizâmiye medreselerinden etkilendi.

  • 19
  • 19
BURS İLMİN İTİBARINI DÜŞÜRÜR MÜ?
BURS İLMİN İTİBARINI DÜŞÜRÜR MÜ?

Nizâmiye medreseleri bazı yönlerden eleştirilmiştir. Bu eleştirilerin bir kısmı şöylece sıralanabilir: Eğitim öğretim Şâfiî mezhebiyle sınırlı kalması. Bu durum diğer Sünnî mezheplere ilginin azalmasına ve onların dışlanmasına sebep olup bu mezheplere mensup ulemâ ve fukahadan yeterince istifade edilemedi. Özellikle Mâverâünnehir ulemâsı, müderris ve öğrencilere maaş ve burs verilmesini ilmin itibarını düşüren bir davranış olarak değerlendirip ilmin para karşılığında öğretilmesini doğru bulmadıklarını belirttiler.

Derlenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN