Arama

İslam uygarlığında coğrafya hakkında az bilinen 25 bilgi

İslam uygarlığında yetişen bilim adamları birçok ilmi konuda öncü oldu. Bunlardan biri de coğrafyaydı. Daha 9. yüzyılın başlarında Ekvator'un uzunluğunu yüksek bilimsel metotlarla 40 bin km kadar bulan Müslümanlar, birçok ilki barındıran eserlerini dünyaya sundu. Dünyanın yuvarlak olduğu fikri, İslam aleminde hicri 1. yüzyılın 2. yüzyıla dönümünde tanınmaya başladı. Öyle ki, Biruni de dahil olmak üzere 10. yüzyılda birçok Müslüman alim için bu bilgisi sıradan sayılıyordu. Sizler için İslam uygarlığında coğrafya hakkında az bilinen 25 bilgiyi derledik.

🔸İdrîsî, 15 yılını Sicilya Norman Kralı II. Roger için 70 tane dünya haritasını hazırlamakla geçirmiştir.

Dünya haritasını ilk çizen alim

🔸 Kristof Kolomb, Amerika'ya ulaşabilmek için, Müslüman coğrafyacılar tarafından oluşturulan haritalar üzerinde incelemeler yaptı.

Amerika'yı Müslümanlar mı keşfetti?

🔸 15. yüzyılda Arabistanlı usta denizci İbn Mecid, Portekizli kâşif Vasko da Gama'ya, Afrika'nın Cape burnundan dolaşarak Hindistan'a varmasında rehberlik etti.

🔸16. yüzyılın en önemli denizcilerinden olan Piri Reis, Kitab-i Bahriye adlı bir seyir harita-kılavuz kitabı yazdı.

Dünya tarihine yön vermiş Müslüman bilim insanları

🔸 200'den fazla şekil ve harita içeren bu kitap, denizcilere Akdeniz'in kıyılarını, adaları, boğazları, körfezleri ve limanları gösteren bir rehberdi. Orijinal olarak 1521 yılında basılmış olan Kitab-ı Bahriye, yüzyıl süresince denizciler için mutlaka okunması gereken bir kitap olmuştur.

Piri Reis'in eseri Kitab-ı Bahriye hangi bilgileri içeriyordu?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN