İstanbul Boğazının Balkonları “Korular”
İstanbul'da, şehrin çeşitli semtlerine dağılmış irili ufaklı pek çok koru bulunmaktadır. Bu korular, genel olarak İstanbul Boğazı'na bakan tepelerin yamaçlarında yoğunlaşmıştır. Günümüzde şehrin her iki yakasında, yerleşim alanlarıyla çevrelenmiş korulara rastlanmaktadır.
Giriş Tarihi: 11.04.2018
02:12
Güncelleme Tarihi: 11.04.2018
02:20
Büyük Çamlıca'da korunmuş bulunan kızılçam ve fıstıkçamı içerisinde barındıran koruluk, Türk edebiyatı na ve şarkılara konu olmuş gözde bir gezinti yeri olarak da bilinmektedir.
Büyük Çamlıca Korusu, Küçük Çamlıca Korusu'na göre daha küçük ve dar yüzlü bir alanda bulunmaktadır. Koruluk, 1940'da devrin valisi Dr. Lütfü Kırdar tarafından sembolik bir bedelle kamulaştırılmıştır.
KÜÇÜK ÇAMLICA KORUSU
Yamaçlarda İstanbul'un tanınmış su kaynakları olan Çamlıca, Tomruk suları bulunur.
Üsküdar ilçesinde olup, 271.443 metrekare yüzölçümüne sahiptir. Üsküdar'ın 4 kilometre doğusunda, 227 metre yüksekliğindeki Küçük Çamlıca Tepesi üzerindeki koruluktur.
Yamaçlarda İstanbul'un tanınmış su kaynakları olan Çamlıca, Tomruk suları bulunur. II. Mahmut zamanında İstanbul'un sosyal yaşamına giren bu korulukta ava çıkılır ve atla gezintiler yapılırdı.
Ondokuzuncu yüzyıla gelindiğinde koruluğun büyük bir kısmı Sami ve Suphi Paşaların mülkiyetinde idi. 1940 senesinde İstanbul valisi Dr. Lütfü Kırdar tarafından kamulaştırıldı.