İstanbul Boğazının Balkonları “Korular”
İstanbul'da, şehrin çeşitli semtlerine dağılmış irili ufaklı pek çok koru bulunmaktadır. Bu korular, genel olarak İstanbul Boğazı'na bakan tepelerin yamaçlarında yoğunlaşmıştır. Günümüzde şehrin her iki yakasında, yerleşim alanlarıyla çevrelenmiş korulara rastlanmaktadır.
Giriş Tarihi: 11.04.2018
02:12
Güncelleme Tarihi: 11.04.2018
02:20
Emirgan Korusu, mekânlar ve etkinlikler açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahip. Koruluk içerisinde biyolojik gölet, şelaleli havuz, mesire alanları , çocuk oyun parkları, kafe, lale müzesi bölümleri ve Sarı, Pembe ve Beyaz Köşk olmak üzere üç tarihi köşk de bulunmaktadır.
MİHRABAT KORUSU
Kanlıca 'da Fıstıklı yokuşundan boğaz kıyısına inen arazide, I. Mahmut zamanında istanbul Boğazı'na hâkim bir tepe üzerine kurulan bir korudur. Bu tabiat mirası, fıstık çamları, erguvanlar , çınarlar, serviler başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türünü barındırır. Bahar aylarında katırtırnakları ve defne kokuları birbirine karışır. Özellikle erguvan zamanı mutlaka ziyaret edilmeli. Ve dolunayın Boğazın sularına yansımasını seyrine doyum olmaz. Mihrabat Korusu'na, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak III. Ahmet 'e armağan edilen Mihrabat Kasrı'nın adını verdiği iddia edilir.
Mihrabat Korusu Beykoz 'un Kanlıca semtinden, Boğaziçi 'ne ve onu bir kolye gibi süsleyen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 'ne bakıyor. Anadolu yakasındaki bu koru da nefis bir manzaraya sahip, huzur dolu bir yer. 210 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu Mihrabat Korusu , etkinlik ve mekânlar yönünden diğer korulara oranla biraz daha küçük. Bu da onu daha sakin kılıyor. Koşu ve yürüme parkurları, mesire yeri, oturma alanları, çocuk parkları ve seyir terasları bulunan Mihrabat Korusu'nda vakit geçirmek çok keyifli.
Korunun Osmanlı İmparatorluğu 'nun son döneminde Mısırlı Abbas Halim Paşa 'nın kızı Rukiye Hanım 'a yüz görümlüğü olarak hediye edilmesinden mi kaynaklandığı tam olarak bilinemese de burası düğün, nişan törenleri ve davetler için sıkça tercih edilen bir yer. Koruda hem bu tür organizasyonlara hizmet veren hem de salt gezmeye gelenler için sabah kahvaltısından akşam yemeğine Türk mutfağından leziz örnekler sunan iki kafe-restoran var.
İkisi de Boğaz manzarasına hâkim, arka tarafları ise küçük, yemyeşil bir orman. Tabiatla iç içe Mihrabat Korusu çocuklu aileler için de ideal bir yer; çünkü oyun parkları, spor alanları, labirentler gibi bölümler ve aktiviteler çocukların saatlerce ve keyif içinde vakit geçirebileceği zenginlikte. Mihrabat Korusu, yıllarca, şarkılara, şiirlere ilham olmuş.
Şu anda İstanbul'da olmak isterdim.
Mihrabat Korusu'nun dar yollarında seninle
Yan yana, yana yana yürümek...
Bir de martıların kanatlarından seyretmek İstanbul'u.
Özdemir Asaf
GÖZDAĞI KORUSU
İstanbul'un sekizinci saklı tepesi…
İstanbul 'un saklı güzelliklerinden biri olan Gözdağı Korusu; Marmara Denizi, Yalova ve Adalar 'a hâkim manzarasıyla İstanbul'un geç keşfedilen tepelerindendir. İstanbul'un güzelliklerini kuşbakışı seyrederken çam kokuları ve rengârenk çiçeklerle bezenmiş tabii güzelliklere de tanıklık edilen koru, şehir hayatının karmaşasından bir nebze de olsa kurtulmak isteyenlere kucak açar.