Arama

İstanbul kubbelerine dair 13 ilginç bilgi

Kubbe, İslam mimarisinde gök kubbenin yanı sıra müminlerin maddi ve manevi varlığını kuşatan ilahi kudreti de sembolize eden bir unsur. Osmanlı döneminde büyüklüğü artan ve özellikle İstanbul'un siluetini şekillendiren kubbeler, ilginç özellikleri de içlerinde barındırıyor. Mesela, Ayasofya'nın kubbesinde yer alan levhaların, müzeye dönüştürülürken yerinden sökülemediğini hiç duymuş muydunuz? Ya da hangi caminin kubbesinde tabut olduğunu biliyor musunuz? Her bakıldığında detaylarıyla adeta görsel bir şölen sunan İstanbul kubbelerine dair ilginç bilgileri derledik.

  • 6
  • 13
114 BASAMAK: 114 SURE
114 BASAMAK: 114 SURE

İstanbul silueti denilince aklımıza ilk gelen cami, hiç şüphesiz tüm ihtişamıyla Süleymaniye Camii. Süleymaniye Camii'nin kubbesine çıkarken 114 basamak yer alıyor. Bu Kur'an-ı Kerim'deki sure sayısına tekabül ediyor.

  • 7
  • 13
BESMELE-İ ŞERİF’İN HARF SAYISI KADAR PENCERE
BESMELE-İ ŞERİF’İN HARF SAYISI KADAR PENCERE

Mimarların piri Mimar Sinan tarafından, Kanuni Sultan Süleyman'ın biricik kızı Mihrimah Sultan adına yapılan iki Mihrimah Sultan Camii, farklı mimari üsluplarla inşa edilmiştir. Boğaz'ın iki yakasından birbirine selam duran bu camilerden birinin kubbesine çıkarken sağda 19 ve solda 19 pencere yer alıyor. Bu da "Bismillahirrahmanirrahim"deki harf adedine tekabül ediyor.

  • 8
  • 13
KUBBENİN YANSIMASI OLAN HEREKE HALISI
KUBBENİN YANSIMASI OLAN HEREKE HALISI

Osmanlı'da külliye olarak adlandırılan yaşam kültürünün en önemli temsilcilerinden biri olan Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet tarafından "Memleket camileri içinde bu mâbed, vücûda nisbetle bir baş gibidir" düsturuyla inşa ettirilmiştir. İlerleyen yıllarda, Fatih Camii kubbesindeki güzelliklerin görünmesi için Abdülhamid Han, Hereke halısına kubbenin manzaralarını nakşettirmiştir.

  • 9
  • 13
KUBBESİNDE TABUT OLAN TEK CAMİ
KUBBESİNDE TABUT OLAN TEK CAMİ

Fatih'te bulunan Kâtip Sinan Camii, kubbesinde tabut olan tek camii. Sultan II. Bayezid döneminde Osmanlı sarayının mutfak kâtibi Kâtip Sinan, biriktirdiği paralarla bir camii yaptırmıştır ve ölünce caminin kubbesine defnedilmek için vasiyette bulunmuştur. Kâtip Sinan'ın naaşı vasiyet ettiği gibi çatıdaki kubbenin eteğine yapılan bir sanduka ile gömülmüştür.

  • 10
  • 13
AYASOFYA’DA KUBBEDEN SÖKÜLEMEYEN LEVHALAR
AYASOFYA’DA KUBBEDEN SÖKÜLEMEYEN LEVHALAR

İstanbul'un fethinin ardından Ayasofya camiye çevrilirken, bu mabedin bir İslam mabedine dönüşmesini sağlamak için yapıya pek çok İslami motif eklenmiştir. Bunlardan biri Ayasofya'nın kubbesine yazılı olan "Allah, göklerin ve yerin nurudur" ayeti. Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed ve dört büyük halifenin isimleri de levhalara yazılarak asılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN