İstanbul’da bulunan Yazma Eserler Kütüphaneleri
Matbaa icat edilmeden önce kitaplar kâtipler tarafından elle yazılırdı. Bu kıymetli eserler zamanla "yazma" adını aldı. Osmanlı devri yüzyıllar boyunca dünya için ilim ve kültür yuvası oldu. Yazmalar da bu anlayışın bir tezahürü olarak ortaya çıktılar. Sizler için İstanbul'da bulunan yazma eser kütüphanelerini derledik.
Giriş Tarihi: 14.11.2021
21:37
Güncelleme Tarihi: 14.11.2022
09:22
Nuruosmaniye Yazma Eser Kütüphanesi
📌 Nuruosmaniye Camii ile Osmanlı 'da mimari alanında yeni üsluplar denenmeye başlanmıştır. Bu yeniliklerden biri de Nuruosmaniye kütüphanesidir. Sultan I. Mahmut 'un inşasını başlatıp nihayetini göremediği yapı III. Osman döneminde hizmete açılır.
📌 Zamanında I. Mahmud ve III. Osman 'ın şahsi kütüphaneleri başta olmak üzere birçok yazma eser bu kütüphaneye nakledilerek etrafında bir ilim halkası kurulmasına vesile olunur.
📚 Kütüphanede 5053 adet kıymetli yazma eser bulunur. Şu sıralar restorasyonda olan kütüphanenin koleksiyonu Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinde'dir.
10 padişahtan 10 şiir
📌 Topkapı Sarayı'nın içindeki kütüphane, padişahların koleksiyonlarını ihtiva etmesi bakımından epey önemlidir. 380 sene boyunca Sultanlara ev sahipliği yapan sarayda, ciddi bir kitap kültürü zaman içerisinde oturmuştur. Kütüphanede Arapça, Farsça, Türkçe, Yunanca, Latince, Sırpça, İbranice ve Süryanice yazma eserler bulunur.
📌 Kütüphane minyatür, cilt gibi sanat dalları açısından da epey zengindir. Hat ve ebru tablolarının da bulunduğu Kütüphane adeta Osmanlı saray ve ilmi hayatının olgunluğunu gözler önüne serer. Minyatür eserleri İslam Dünyasındaki en geniş koleksiyondur.
📚 Kütüphane 13450 adet dönemi için epey kıymetli yazma eseri bünyesinde barındırır.
Yahya Kemal'in en sevilen 10 şiiri
📌 Hacı Selim Ağa 18. yüzyıl ın tanınan simalarındandır. Devlet içerisinde Darphane ve Tersane Eminliği görevleri almıştır. 1782 yılında yanı başındaki Sıbyan Mektebi ile açılan Kütüphane, kısa sürede ilim ehlinin yuvası halini almıştır.
📌 Kütüphane dijitalleşme aşamasını tamamlamıştır. Eserler büyük bir titizlikle bilgisayar ortamına aktarılarak araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.
📚 Başlangıçta Hacı Selim Ağa'nın vakfettiği 1200 civarında kitaptan oluşan kütüphane koleksiyonu zamanla Üsküdar'daki Kemankeş Emîr Hoca, Nurbânû Sultan, Yakub Ağa, Aziz Mahmud Hüdâyî kütüphanelerinin de katılmasıyla zenginleşir. Hacı Selim Ağa Kütüphanesi'nde bugün 2887 yazma, 1538 matbu eser mevcuttur.
Muhibbî Divanından alıntılar okumak için tıklayın