Arama

İstanbul'da mutlaka gidilmesi gereken 5 Osmanlı camisi

İstanbul; yapı ve mimarisiyle göz kamaştırır. Bu sebeple İstanbul denilince tarihi ve kültürel gezilere çıkmak isteyenlerin aklına ilk olarak "camiler" gelir. Camiler, yerli olsun yabancı olsun herkesin ilgi odağıdır. Peki, bu camiler nerededir? İstanbul'da gidilmesi gereken camilerin özellikleri nelerdir? İşte, İstanbul'da gidilmesi gereken Mihrimah, Üryanizade, Süleymaniye, Ayasofya, Sultan Ahmet camileri...

MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

◾ Sultan Kanûnî kızı Mihrimah Sultan için bir külliye yaptırmak ister. Kızı Mihrimah Sultan için yaptırıldığı kabul edilen külliyenin inşasına 1540'ların ilk yıllarında başlanır. Kitâbesine göre cami 1547'de tamamlanır.

◾ Bu külliye, dönemin mimarbaşısı olan Mimar Sinan tarafından Şehzade Külliyesi ile eş zamanlı olarak inşa edilir ve yapı ilk önemli yapı gruplarından biri olur. Külliye; cami, imaret-tabhâne, sıbyan mektebi, medrese, han, su yolları, çeşme, hazne ve helâ gibi yapıların toplamından oluşur.

"İSRAİL DEVLETİ PROJESİ"NİN ORTAYA ÇIKIŞI

◾ Külliyeye sonraki dönemlerde iki türbe ahşap bir kasır ve muvakkithâne eklenir. Aralarındaki imaret-tabhâne, han, kasır ve muvakkithâne yıllar içinde ortadan kalkar.

◾ Zamanla sıbyan mektebi çocuk kütüphanesine dönüştürülür. Mihrimah Sultan Camii'nin 37 metre yüksekliğinde kubbesi bulunmakta ve üç kemere yaslanmaktadır. Caminin mihrap ve minberleri taş işçiliğiyle yapılmıştır.

Mihrap nedir?

Mihrap, camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yere denir.

Minber ne demektir?

Camilerin içinde, hocanın çıkıp hutbe okuduğu, merdivenli ve yüksekçe, özel yere denir.

SULTAN AHMED CAMİİ

◾ İstanbul'un en meşhur camilerinden bir diğeri Sultan Ahmed Camii'dir. Sultan I. Ahmed bir cami yapılması emrini verir ve mimar sedefkar Mehmet Ağa'dan bunu ister. Mimar Mehmet Ağa, Sultan Ahmet Cami şaheserini oluşturur. Caminin iç tezyinatında kullanılan mavi İznik çinilerinden dolayı bu camiye "Mavi Camii" de denilir.

Tezyinat

Süsleme

◾ 1609-1620 yılları arasında inşa edilen bu cami ve külliyesi, hünkâr kasrı, sıbyan mektebi, medrese, arasta, hamam, dârüşşifâ (mescid ve hamamı ile), imâret-i âmire (mutfak, fırın, kiler, yemekhane), tabhâneler, han, dârülkurrâ, türbe, sebiller, çeşmeler, dükkânlar, odalar, mahzenler, kahvehane ve evlerden oluşur.

Mimar sedefkar usta Mehmet Ağa kimdir?

Kanûnî Sultan Süleyman zamanında yaşamış, mimar, 1570'ten 1589'a kadar Mimar Sinan'ın öğrencisidir.

İSRAİL YIKILMAK İÇİN KURULDU

◾ Bu yapılardan günümüze kadar ulaşamayanları; mahzenler, kahvehane, evler, dârüşşifâ (hamamı hariç), tabhâneler, hanla bir kısım dükkânlar ve üç sebildir.

◾ Caminin geniş avlusu, inşa edildiği dönemden kalan beyaz minberi ise görülmeye değerdir. Sultan Ahmed Camii'nin kubbe süslemeleri bir sanat eseri olarak Osmanlı sanatının en güzel örneklerinden biri olarak varlığını korumaya devam ediyor.

SÜLEYMANİYE CAMİİ

◾ Süleymaniye Cami, İstanbul'da mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken camilerden biridir. Camii, klasik Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerindendir.

◾ Bu yapı, Kanuni Kanuni Sultan Süleyman'ın fermanıyla 1551-1558 arasında dünyaya adını duyurmuş ünlü Osmanlı mimarı Mimar Sinan tarafından inşa edilir. Yapı, Mimar Sinan'ın kalfalık döneminin eseri olduğu, ustalık eserinin ise Edirne'de yer alan Selimiye Camii olduğu ifade edilir.

Mimar Sinan kimdir?

16. yüzyılda Osmanlı döneminin görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir.

SİYONİZMİN BAŞKENTİ TEL AVİV NASIL KURULDU?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN