İstanbul'un bilinmeyen adaları
İstanbullulara bir vapur mesafesi uzaklıkta, doğal güzellikleriyle büyülerken geçmişten getirdiği miraslarıyla sizi kendine hayran bırakan, balığınızı yiyip denizinde yüzme olanağı sağlayan, Marmara denizinden İstanbul'a göz kırpan "Adalar", nam-ı diğer Prens Adaları.
Giriş Tarihi: 17.04.2018
22:53
Güncelleme Tarihi: 17.04.2018
23:23
BÜYÜKADA
Yüzölçümü5.4 kilometre olan Büyükada , anlaşılabileceği gibi Marmara Denizi 'nde yer alan adaların en büyüğüdür.Bir dönem Troçki 'nin sürgün olarak yaşadığı adanın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Kilisesi bulunmaktadır. Kiliseye yaklaşırken yolda yer alan çalı ve ağaçlara bağlanmış pek çok iple karşılaşabilirsiniz.
Hıristiyanlar tarafından hac yeri olarak kabul edilen bu kilise, her yıl özellikle 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde, dileklerin kabul olacağına inanan hemen her dinden insanın akınına uğrar. Geçmişi sürgünlerle anılan ada Megale , Prinkipos , Demonissia , Prinkepo , Kızılada (toprağa rengini veren demir madeninden dolayı) ve Prens Adası gibi isimlerle anılmıştır. Ada, yapısal olarak bir boyun ile ayrılmış iki tepe görünümündedir.
Güney bölgesi Yüce Tepe (Ayios Yeorios) ve Kuzey bölgesi İsa Tepesi (Hristos) olarak isimlendirilir. Adanın diğer iki önemli tepesi ise Nevruz (Tepeköy) ve Avcı Tepesi 'dir. Adalarda bakır madeninin yanı sıra bol miktarda demir madeni vardır ve toprağın kırmızı olması da bu madenlerdendir. En çok demir madeni çıkan yer ise Büyükada'nın doğusundaki alandır ve bu nedenle bu bölge Maden olarak adlandırılır.
HEYBELİADA (HALKİ/BAKIR)
Burası Büyükada'dan sonra yüzölçümü olarak en büyük ikinci adadır . Heybeliada diğer adalarla karşılaştırıldığında kışın da canlı bir hayata sahiptir. Bunun sebebi burada bulunan bahriye okulları ve lojmanları, Papaz (Ruhban) okulu, sanatoryum , kiliseler ve lise dir. Bölgede Bizans döneminde maden işleri, ticaret okulu, kilise ve manastırlarla şarapçılık günlük yaşamda ön planda geliyordu.
Osmanlı döneminde ise çamlıkların, balıkların ve otellerin çokluğu nedeniyle daha çok sayfiye yeri olarak kullanılmıştır. Ayrıca yine Osmanlı döneminde Fener ve Kudüs Patriği Heybeliada'da ikamet etmekteydi. Bu nedenle ada, özellikle Ortodoks mezhebinden pek çok patrik metropolit ve diğer din adamlarının mezar ve hatıralarını barındırmaktadır.