İstanbul'un bilinmeyen adaları
İstanbullulara bir vapur mesafesi uzaklıkta, doğal güzellikleriyle büyülerken geçmişten getirdiği miraslarıyla sizi kendine hayran bırakan, balığınızı yiyip denizinde yüzme olanağı sağlayan, Marmara denizinden İstanbul'a göz kırpan "Adalar", nam-ı diğer Prens Adaları.
Giriş Tarihi: 17.04.2018
22:53
Güncelleme Tarihi: 17.04.2018
23:23
Tarihsel süreçte Dimoniso , Khalky , Halkitis ve Halki gibi isimlerle anılmıştır. Bu isimler arasında özellikle Halki ismi yoğunlukla kullanılagelmiştir. Halki ismi Yunanca bakır anlamına gelen Halkos 'dan türemiştir. Ada sakinlerinden Demoniso tarafından işletilen bakır madeni nedeniyle de adanın Demoniso isminiyle anıldığı olmuştur. Bu madenin M.Ö. 4.yy. kadar işletildiği, madenin denizle bitişik olması ve Çam Limanı' nın da kazılması nedeniyle bölgenin ay biçimini aldığı (Çam Limanı Koyu) düşünülmektedir.
Bakır madeni içerisinden ayrıca altın da elde edildiği, altının ayrıştırılma işleminin ise Konstantin isimli bir patrik tarafından gerçekleştirildiği belirtilmektedir.
KINALIADA (PROTİ)
Kınalıada, Marmara Denizi'nde yer alan adaların en küçüğü dür. Burası en çok adanın en yüksek tepesinde Hıristo Manastırı ile bilinmek tedir. Manastırın kurucusu, yaşamı, dostlarının ihanetine uğrayarak tarihe bir ibret hikâyesi olarak geçen Bizans imparatoru Romanos IV. Diogenis (Batı ve Osmanlı literatüründe Romen Diyojen olarak geçer)'dir.
Diyojen, 1071 yılında Anadolu'ya girmek isteyen Selçukluları durdurmak için harekete geçmiş, yapılan savaşta mağlup olmuştur. Hacı olmak için Kudüs 'e giden Diyojen'in ardından tahtını elinden almak için planlar yapılmış ve hac dönüşü İzmir'de pusuya düşürülerek gözleri oyulmuştur.
Ardından bir kayığa bindirilen devrik hükümdar Kınalıada'ya getirilerek kendi yaptığı manastıra hapsedilmiştir.