İstanbul'un ilkleri ve enleri
İstanbul, 2700 yılı aşkın yazılı tarihi içinde üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı, dünyanın ilk mega şehri oldu ve en kalabalık şehri olma özelliğini yüzyıllar boyu sürdürdü. İstanbul'un ilk çocuk hastanesi, ilk uçan insan, en eski camisini ve dahası…
Giriş Tarihi: 26.05.2019
13:03
Güncelleme Tarihi: 26.05.2022
12:10
🔸Türkiye'nin uluslar arası standartlardaki en büyük deniz feneri Şile'de bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 60 metre yüksekliğe yapılmış, 19 metre yüksekliğindedir.
🔸Demir Kilise olarak da bilinen Balat semtindeki Sveti Stefan Kilisesi'dir. Kilisenin inşası 1,5 yıl sürer. Kilisenin hemen her şey demirdendir, bu yüzden kilise Demir Kilise olarak da ünlenir.
🔸Topkapı Sarayı, İstanbul'un en büyük sarayıdır. İstanbul Yeni Sarayı / Topkapı Sarayı, İstanbul'da tarihî yarımadanın ucunda Marmara denizine, Asya-Üsküdar ve Haliç'e bakan, dolayısıyla her yönden şehre hâkim bir mevkide 70 dönümlük bir alanda kurulmuştur.
🔸Osmanlı toprakları, 18'inci yüzyılın başlarında dünyanın henüz hayal dahi edemeyeceği bir keşfe şahit oldu. Sultan III. Ahmet, şehzadelerinin sünnet düğünü için unutulmaz bir şenliğe imza attı. Dünyanın ilk denizaltısı olan timsah şeklindeki "tahtelbahir" böylece tarih sahnesine çıktı.
🔸İsmiyle müsemma ilk Kapalı Çarşı'ydı. Büyük Çarşı, Çârşû-yı Kebîr veya halk arasında Kapalı Çarşı olarak adlandırılan çarşı, tek kitle halinde ve aynı zamanda kurulmuş olmayıp iki bedestenin etrafında hanların yoğunlaşması ve bunların arasındaki sokakların üstlerinin zaman içinde tonozlarla örtülerek dükkânların kâgire dönüştürülmesi sonucu oluşmuştur.