İstanbul'un yaşanmışlıklarında rolü olan beş motif
Şüphesiz ki desenlerin, motiflerin bir toplanma merkezi olsaydı, orası İstanbul olurdu. Öyle ki motiflerimize bakarak yüzyılları tayin etmek, onları yorumlayarak hangi ulusa ait olduğunu belirmek mümkün. Sizler için İstanbul'un yaşanmışlıklarında önemli rolü olan 5 motifimizi derledik.
Giriş Tarihi: 19.05.2019
14:14
Güncelleme Tarihi: 20.05.2019
12:32
Tezhib detayı
Tezyini rumi motifine tarihi açıdan bakılacak olursak, en iyi ölçü ve estetiğe sahip örneklerinden biri, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olan Şehzadebaşı Camii haziresinde bulunan türbelerden birinin giriş kapısı yanında yer alan iki mermer panodur.
Tezhib detayı
Çini sanatındaki en güzel örneklerinden bazıları Yavuz Sultan Selim Türbesi , Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler, Eyüp Sultan Türbesi ve Mehmed Ağa Camii çinilerinde yer alan kompozisyonlardır. 16. yüzyıla ait Kara Memi'nin İÜK, T.5467'de bulunan Muhibbi Divanı'nda ve TSMK, HS.5'teki Ahmed Karahisari Kur'an-ı Kerim'inde bulunan tezyini rumi örnekleri de estetik açıdan önem arz eder.
Orta Asya'dan göç ile birlikte Anadolu coğrafyasına taşıdığımız en önemli unsur bizi biz yapan kültürümüzdür. Bu yapının en önemli kısmı da sanatımızdır. Toplum olarak gerçekçi bir yapıya sahip olan halkın bu tarzı sanata da yansımıştır. Stilize edilen unsurlar, doğadaki halleri ile anlaşılır şekilde yorumlanarak uygulanmıştır. Sanatımızda birkaç motif vardır ki, doğaüstü olarak niteleyeceğimiz özelliktedir. İşte bunlardan biri ve belki de en önemlisi Zümrüdüanka kuşudur.
Küllerinden doğan kuş Yunan mitolojisinde nitelenen bu kuşun adı ''Phoenix''tir. Farsçada ise ''Simurg'' olarak söylenen bu kuş Arapçada ''Anka'' olarak adlandırılmıştır. Günümüzde bu efsanevi kuş Zümrüdüanka olarak bilinmektedir.
Farsçada otuz kuş anlamına gelen simurg kelimesi de otuz kuşun özelliğinde ve gücünde olarak yorumlanabilir. Küllerinden tekrar tekrar doğan bu ölümsüz kuşun, güneş ve ateşten yaratılmış olduğu düşüncesi de hâkimdir.