Karanlığı Görmek: Karanlıkta Diyalog
Andres HEINECKE 1988'de bir kaza sonucu görme duyusunu kaybeden ve nasıl davranması gerektiğini bilmeyen bir engelli ile karşılaşmasının ardından bu olaydan çok etkilenmiş ve Karanlıkta Diyalog projesinin serüveni filizlenmeye başlamıştır. İlk etapta yurt dışında başlayan Karanlıkta Diyalog Sergisi, 2013 Aralık ayından itibaren İstanbul'da da ziyaretçilere açılmıştır. 3 Aralık Engelliler Günü için biz de bu sıra dışı deneyimi sizlere tanıtmak istedik.
Giriş Tarihi: 03.12.2019
15:36
Güncelleme Tarihi: 03.12.2019
16:40
Peki, her güzelliği, cıvıltısı, aydınlığı ve güneşi ve daha pek çok ayrıntısıyla romanlara, öykülere, şiirlere konu olmuş İstanbul'u bir de karanlıklar içerisinde yalnızca şehrin seslerine hâkim olarak deneyimlemek; şehir içerisinde görme engelli bireylerin çektiği sıkıntı ve sorunları bir nebze anlamak için oldukça iyi bir yöntem olarak görünmektedir.
Resulullah'ın görme engelli vekili: Abdullah bin Ümmü Mektum
Karanlıkta Diyalog'ta İstanbul'u yalnızca dinleyerek ve dokunarak yaşamanın öyküsü içerisinde buluyorsunuz bir anda kendinizi. Parklara gitmek, yazı yazmaya çalışmak, alışverişi yapmak ardından vapura binip karşıya geçmek, köprüde yürümek, İstiklâl Caddesi'nde şöyle bir gezindikten sonra tramvaya binmek yapılan etkinlikler arasındadır.
Sergiyi gezerken sıklıkla kaybolma ve düşme korkusunu içinizde taşısanız da tüm bu etkinlikleri yaparken görme engelli rehberinizin sizi yönlendirmeleri en büyük destekçiniz olacak.
Birbirine bu denli iç içe geçmiş yaşamlarımızda bazı kavram ve tanımlamalar bize hem çok yakın hem de çok uzak görünmektedir. Oysa yaşamdaki hikâyelerimiz bir yönüyle birbirine geçmiş uçsuz bucaksız bir zinciri andırır ve Karanlıkta Diyalog'ta size rehberlik eden görme engelli arkadaşın bir sabah uyandığında güneşi görememesi bu hikâyedeki zincirin bir parçasıdır.
Serginin sonlarına doğru rehberlerin kendi hikâyelerini dinleme imkânı da oturduğunuz kafeteryada mevcut.
Toplumsal yaşamda farkındalık oluşturmak amacıyla meydana getirilen bu sosyal sorumluluk projelerini arttırmak, engelli bireylere yaşam alanı sağlamanın bir diğer açısıdır diyebiliriz.
"Durmayalım şehir şehir, yıldız yıldız karanlıkta"