Arama

Kartpostallarla Yedikule Hisarı

Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethettikten sonra onardığı Yedikule Hisarı'nda, ülkemizin en önemli kuleleri yer almaktadır. Genç Osman, Cephanelik, III. Ahmed, Hazine (Kuzey), Kitabeler (Zindan), Top (Güney), Bayrak Kuleleri olarak bilinen bu yapıları, kartpostallar eşliğinde anlattık...

IV. KARTPOSTAL

➡ 1921 yılına ait olan bu kartpostalda Yedikule Hisarı'nın çevresi görülmektedir. Fotoğrafın sol üst köşesinde Constantinople- Sept Tour yani İstanbul - Yedikule Hisarı yazmaktadır.

HİSARDAKİ BEŞ KULE

🔸 Genç Osman, Cephanelik, III. Ahmed, Hazine (Kuzey), Kitabeler (Zindan), Top (Güney), Bayrak Kuleleri, Yedikule Hisarı'nı oluşturan yapılardır. Bunlar arasında yalnızca Osmanlı döneminde inşa edilen yapı, III. Ahmet Kulesi'dir.

III. AHMED KULESİ

🔸 III. Ahmed Kulesi, hisara 18. yüzyılda eklenir. Kule, herhangi bir savaş ve saldırı olduğunda saray efradının sığınması için ayrı bir özenle yapıldığından Yedikule Kasrı ve Saray Köşe olarak da anılır.

V. KARTPOSTAL

➡ Kartpostalın basımı, arkasındaki yazıya göre 1911 yılıdır. Bu görselde Yedikule Hisarı ve çevresinde bulunan evler görülmektedir. Renklendirilmiş bu kartpostalın, Gülmez Freres stüdyosında basıldığı bilinir.

GRAVÜRLERDE YEDİKULE HİSARI

🔸 Yedikule Hisarı'nın kurşun külahlarla örtülü olduğu dönemin tarihini, 19. yüzyıla kadar götürebiliriz. O dönemde Pouqueville, Melling ve Joanne gibi önemli gravür sanatçılarının eserlerinde, kulelerin tepesindeki kurşun külahları görmek mümkün.

🔸 1806 yılında yani Osmanlı'ya tekabül eden dönemde arşiv çalışmaları yapıldığını bilmekteyiz.

Çağımızın Matrakçı Nasuh'u Nusret Çolpan'ın minyatürlerinde İstanbul

VI. KARTPOSTAL

1920 senesine ait olan bu kartpostalda Stamboul ile Osmanlıca İstanbul yazılı posta mührü bulunmaktadır. Görselde Bayrak Kulesi, Kitabeler Kulesi ve güneyde yer alan Top Kulesi vardır. Öndeki hisarın arkasında Yedikule Gazhane binası görülmektedir.

Kitabeler Kulesi'nin arka tarafında diğer kartpostallarda görülen ahşap ve kagir yapılar bulunur.

KİTABELER KULESİ

🔸 Diğer adıyla Zindan Kulesi'nin dışına esir olarak tutulan Hristiyanların; Macarca, Almanca gibi farklı dillerde kazıdıkları kitabelerden ötürü Kitabeler Kulesi ismini alır.

TOP KULESİ

🔸 Güney Kule olarak da anılan bu yapının Top ismini almasının sebebi, özel günlerde (zaferler, bayramlar, kutlamalarda) top atılmasından kaynaklıdır.

VII. KARTPOSTAL

➡ Kartpostalda 1935 yılında, İstanbullu Rumların Yedikule Hisarı gezisini görmekteyiz. Fotoğrafta yer alan yapı, Kuzey diğer adıyla Hazine Kule'dir.

HAZİNE (KUZEY) KULE

🔸 Hisarın kuzeydoğusunda yer alan ve Darı Kulesi olarak da bilinen yapının içinde; tuvalet, ocak ve bir kuyu bulunmaktadır. 1962 III. Ahmet Kulesi'nin yanındaki merdivenler, dendanlar ve devriye yolu onarımdan geçer. 1963 ve 1964 yıllarında ise bu kule demir çatı ile örtülür, kasnak ve mazgalları da onarıma tâbi tutulur.

Tarihe ayna tutan fotoğraflarla Osmanlı kartpostalları

VIII. KARTPOSTAL

1918 yılına ait olan bu kartpostalın sol üst kısmında Vue generale de Sept- Tours yani Yedikule Hisarı'nın genel görünümü yazmaktadır.

➡ Görselde Yedikule, Belgrad Kapı ve bostanlıkların uzaktan genel bir görünümü yer alır.

BELGRAD KAPI

🔸 Bizans döneminde surların içinde kalan yer, şehrin merkezi (Fatih) kabul edilmektedir. Surların dışında kalan yerler ise; Yenikapı, Çatladıkapı, Kumkapı, Ahırkapı, Silivrikapı, Edirnekapı, Belgrad Kapı, Sulukule ve Topkapı olarak adlandırılır.

🔸 Surların dışına açılan bu kapılardan biri olan Belgrad Kapı, Fatih ve Zeytinburnu ilçelerinin arasında bulunur ve sur dışına açılan bir araç olarak kullanılır.

Edirnekapı hakkında bir bilgi

Eyüpsultan ile Fatih semtleri arasında bulunan bu kapı, Edirne'ye açılan yolu teşkil etmesinden ötürü bu adı alır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN