Kartpostallarla Yedikule Hisarı
Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethettikten sonra onardığı Yedikule Hisarı'nda, ülkemizin en önemli kuleleri yer almaktadır. Genç Osman, Cephanelik, III. Ahmed, Hazine (Kuzey), Kitabeler (Zindan), Top (Güney), Bayrak Kuleleri olarak bilinen bu yapıları, kartpostallar eşliğinde anlattık...
Giriş Tarihi: 28.09.2023
16:42
Güncelleme Tarihi: 26.09.2024
09:03
VIII. KARTPOSTAL
➡ 1918 yılına ait olan bu kartpostalın sol üst kısmında Vue generale de Sept- Tours yani Yedikule Hisarı'nın genel görünümü yazmaktadır.
➡ Görselde Yedikule, Belgrad Kapı ve bostanlıkların uzaktan genel bir görünümü yer alır.
BELGRAD KAPI
🔸 Bizans döneminde surların içinde kalan yer, şehrin merkezi (Fatih ) kabul edilmektedir. Surların dışında kalan yerler ise; Yenikapı, Çatladıkapı, Kumkapı, Ahırkapı, Silivrikapı, Edirnekapı, Belgrad Kapı, Sulukule ve Topkapı olarak adlandırılır.
🔸 Surların dışına açılan bu kapılardan biri olan Belgrad Kapı, Fatih ve Zeytinburnu ilçelerinin arasında bulunur ve sur dışına açılan bir araç olarak kullanılır.
Edirnekapı hakkında bir bilgi
Eyüpsultan ile Fatih semtleri arasında bulunan bu kapı, Edirne'ye açılan yolu teşkil etmesinden ötürü bu adı alır.
IX. KARTPOSTAL
➡ Tam olarak hangi yıla ait olduğu bilinmeyen bu kartpostalda hisarın girişi görülmektedir. Yapının üzerindeki iki kattan oluşan Bayrak Kulesi ile Kitabeler ve Hazine kuleleri yer alır. Yedikule semtinin eşsiz güzelliği ile ahşap işçiliğe güzel örnek teşkil eden yapılar mevcuttur.
BAYRAK KULESİ
🔸 Hisarın girişinde yer alan ve iki kattan oluşan Bayrak Kulesi, yapıda ilk dikkat çeken yerdir. Yedikule'nin girişi olması müsebbibiyle ana kapının her iki tarafında muhafız odaları bulunur.
Dünya edebiyatından gönderilmiş kartpostallar
X. KARTPOSTAL
➡ Görselde yer alan kartpostalın hangi yıla ait olduğu net olarak bilinmez. Kartpostalın sağ alt köşesinde Porte des Ambassadeurs a Yedicoule yani Yedikule Büyükelçi Kapısı yazmaktadır.
GENÇ OSMAN KULESİ
🔸 Osmanlı döneminin en genç padişahlarından biri olan Genç Osman, 13 yaşındayken bu kulenin zindanında yaşamını yitirir ve bu isimle anılmaya başlanır.
CEPHANELİK KULESİ
🔸 Zamanında bir cephane deposu olarak kullanıldığından bu kuleye, Cephanelik adı verilmiştir.
Kaynak : Kartpostallarda Yedikule Hisarı Kitabı / Zeynep Emel EKİN
Fatih Belediyesi