Arama

Kenya'da padişah şehri: Sultan Hamud

Osmanlı Hanedanlığı 600 yılı aşkın bir süre, üç ayrı kıta üzerinde hükümranlık kurmuş güçlü bir imparatorluktu. Asya'dan Avrupa'ya, Balkanlar'dan Afrika'ya kadar emarelerini her yerde görmekteyiz. Bu izlerden biri de Kenya'da bulunan Sultan Hamud şehri. İşte, bir zamanlar köy olan bu mekanın Sultan II. Abdülhamid'in adını alarak şehre dönüşme hikayesi...

  • 5
  • 10
SULTAN HAMUD ŞEHRİ
SULTAN HAMUD ŞEHRİ

◼ Cami inşası tamamlandıktan sonra Sultan Abdülhamid bölgeye; çok kıymetli hat levhaları, istifade edilmesi için kitaplar ve türlü türlü hediyeler gönderilmesini emreder.

◼ Yaşanan gelişmelerin ardından köy, Sultan Hamud olarak anılmaya başlar. Artık burası bir köy, kasaba değil adeta bir şehre dönüşmüştür.

  • 6
  • 10
PRENS BAHADDİN SAMİ
PRENS BAHADDİN SAMİ

◼ Sultan II. Abdülhamid'in ablasının torunlarından biri olan Bahaddin Sami Bey'in yolu bir gün Kenya'ya düşer. Sami Bey, Sultan Hamud şehrinin adını duyar, çok merak eder.

◼ Osmanlı hanedan üyesi, şehrin adını duyunca şaşırır ve oradaki insanlara ismin nereden geldiğini sorar. "Osmanlı Sultanı ve Halife II. Abdülhamid'in adını taşıyor" cevabını alınca hayretler içinde kalır.

II. Abdülhamid Han'ın emriyle açılan tünel

  • 7
  • 10
KENYA'DA BİR OSMANLI HANEDANI
KENYA’DA BİR OSMANLI HANEDANI

Sami Bey, kim olduğunu açıkladığında çevredeki insanlar, "Sultan II. Abdülhamid'in torununu" görmek için akın akın şehre gelir hatta bu yüzden bir izdiham dahi çıkar.

Kenya'da Sultan II. Abdülhamid'e duyulan saygı ve sevgi o kadar fazladır ki Osmanlı hanedan üyesini "torunu" olarak atfederler ve onu görmek için saatlerce sıra beklerler.

Gazeteci Hikmet Feridun Es'in anlattığı aktardıkları bunlardır. Peki, Hikmet Feridun kimdir?

GAZETECİ HİKMET FERİDUN ES

◼ Hikmet Feridun Es, Türk gazeteci ve yazardır. Daha küçük yaşlarda gazeteciliğe ilgi duymaya başlar. Es, İtalyan Okulu'ndan sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nde öğrenim görürken, okulunu yarım bırakır. 1926 senesindeyse Akşam Gazetesi'nde çalışmaya başlar.

◼ Durumu el verdiğinden sık sık yurt dışı seyahatlerine çıkar ve araştırmalar yapar. "Tanımadığımız Meşhurlar ve Kaybolan İstanbul'dan Hatıralar" isimli iki eseri bulunuyor.

Sultan II. Abdülhamid'in Türkçeye tercüme ettirdiği eserler

  • 9
  • 10
SEYYİD HAMUD BİN MUHAMMED
SEYYİD HAMUD BİN MUHAMMED

◼ Kabul gören rivayet haricinde şehrin adının, Zanzibar Sultanı Seyyid Hamud bin Muhammed'den aldığı da söylenmektedir. 1896 yılında İngiliz konsolosu Sir Basil Cave'nin desteği ile tahta geçtiği söylenir.

◼ Halbuki Hamud, Afrikalı değil, Umman kökenli bir kimsedir. Hatta bu yüzden ahali tarafından çok da sevildiği söylenmez.

Seyyid kelimesi, burada "efendi" manasında kullanılmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN