Kırşehir'in değeri: Cacabey Medresesi
Anadolu Selçuklu döneminden miras kalan Kırşehir'deki Cacabey Medresesi, medeniyetimizin mihenk taşlarından biridir. Dünyadaki ilk astronomi okulu olma payesini taşıyan eşsiz yapıda uzun yıllar gökyüzünün, güneşin, ayın ve yıldızların hareketleri incelendi. Gelin, sekiz asır önce gök bilimleri medresesi olarak kullanılan Cacabey Medresesini yakından tanıyalım.
Giriş Tarihi: 27.01.2023
12:10
Güncelleme Tarihi: 13.10.2024
08:52
🔸 Avlunun bulunduğu orta mekânın sağ tarafında beşik tonozlu küçük bir kısımla birlikte, avluya açılan sivri geniş kemerli bir kısım daha mevcut olup arkasında üç adet beşik tonozlu hücre yer alır.
🔸 Cacabey Medresesi, Anadolu'da pek çok benzerleri olan, orta avlusu kubbe ile örtülü, "kapalı medrese" şemalı bir yapıdır. Bu kapalı mekânın esasında bir avlu olduğunu hatırlatmak üzere üstündeki kubbenin ortasına bir aydınlık feneri ve bunun altına da şadırvanın yapılması üsluba uygun bir özelliktir.
Üsküdar'ın sükunet köşesi: Selman Ağa Camii
🔸 Medrese oldukça sade bir şekilde inşa edilmiş olup, bu sadelik özellikle dış cephede bulunan tezyin edilmiş mimari elemanların daha ön plana çıkmasına neden olur. Ön cephede taçkapı; renkli taşları, farklı şekillere sahip sütunları, farklı tür kemerleri, nişleri, ayetlerin ve bina ile banisi hakkında bilgilerin yazılı olduğu kitabeleri ve dengeli bir şekilde yerleştirilmiş mukarnasıyla göz doldurucu bir şekilde ön plana çıkar.
🔸 Farklı cephelerde yer alan, kemerlerle ve kitabelerle desteklenmiş pencere açıklıkları ve farklı şekillerdeki diğer sütunlar öne çıkan diğer mimari elemanlardır. Bununla birlikte avlu üzerinde bulunan üstü açık olan kubbeyle, Cacabey'in türbesinin kümbete benzeyen çatısı da medreseye farklı bir hava katar.
CACABEY'İN TÜRBESİ NEREDEDİR?
🔸 Medresenin giriş cephesinin sol tarafındaki kubbeli kare mekân, yapının bânisi Cacabey'in türbesidir. Türbeye soldaki eyvandan altı basamaklı bir merdivenle çıkılır. Kabartma bir süsleme ile çerçevelenmiş bir kapı, ortasında Cacabey'in sandukasının bulunduğu türbenin içine geçit verir.
🔸 Kümbet görünümünde tasarlanan bu mezar yapısının kubbesi, piramit biçiminde taştan sivri bir külâh ile örtülür. Kare plan, köşelerde üçgen biçiminde pahlarla sekizgen kasnağa dönüşür, bunun da üstüne külâh oturur. Türbenin caddeye açılan penceresi mihrap biçiminde bir kavsara altındadır. Etrafını ise mukarnaslı bir çerçeve çevirir.
*Kümbet nedir? Kümbetler, Anadolu Selçuklu hanedanı zamanında yapılan kendine özgü yapısı olan anıt mezarlardır. Genellikle büyük devlet ve din adamları için yapılmıştır. Silindirik tabanlı ve üst kısımları konik yapılı olan anıt mezarlardır.
🔸 Mukarnaslı kavsaranın altında ve hâcet penceresinin üstünde bulunan iki satır halindeki kitâbede, "dünyanın bir durak yeri ve her şeyin fâni olduğu" ifade yer alır. Pencere nişinin iki yanında korint üslûbunu andıran başlığıyla bir çift sütunçe yer alır. Fakat türbenin en ilgi çekici süslemesi, iç duvarlardaki çini yazı kaplamasıdır. Burada lâcivert çinilerden kesilmiş harfler beyaz alçı zemine mozaik tekniğinde yerleştirilerek Âyetü'l-kürsî işlenmiştir.
* Mukarnas nedir? İslam sanatında mimari yapılarda görülen geometrik bir bezeme çeşididir. Mukarnas, "kademeli çıkıntıların olduğu basamaklı çatma tavandan oluşan kubbe ile birlikte başlık türü olup rengârenk alacalı işleme" anlamına gelir.
Beyazıt Camii hakkında tarihi bilgiler