Arama

Kültür ve sanatta 2019 yılı nasıl geçti?

Türkiye'de 2019'un kültür ve sanat alanında neler oldu dersiniz? 2019'da 58 milyon 698 bin 279 kişi sinema salonlarını doldurdu. Mevlana Müzesi, kış mevsiminin ziyaretçi rekorunu kırdı. Necip Fazıl'ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla önemli ödüller verildi. Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra; sinema, televizyon, tiyatro, müzik ve edebiyat dünyasında ise önemli kayıplarımız oldu. Kısaca 2019 senesi iyisiyle kötüsüyle biterken; kültür ve sanata neler kazandırdı ve neler kaybettirdi, birkaç başlık altında listeledik.

Gazeteci-yazar Mehmet Şevket Eygi, 13 Temmuz'da vefat ettiğinde 86 yaşındaydı ve 1991'den vefatına kadar Milli gazetede yazılar yazıyordu.

Mehmet Şevket Eygi anısına...

İlahiyatçı, akademisyen ve yazar Emin Işık, 1 Ağustos'ta vefat ettiğinde 83 yaşındaydı ve vefatına kadar 100'den fazla makale ile ansiklopedi maddesi kaleme aldı. Prof. Dr. Işık'ın makaleleri "Fikir ve Sanatta Hareket", "Tohum", "İslam Medeniyeti" dergileriyle "Tercüman" ve "Ayrıntılı Haber" gazetelerinde yayımlandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, 19 Ağustos'ta geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etti. Dursun'un, vefat ettiği gün Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü kapsamında düzenlenen "4. Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni"nde yaptığı son konuşmasında sarf ettiği, "Dicle'nin, Murat'ın, Karasu'nun, Zap Suyu'nun, Aras'ın kuzularını çakallara kaptırmayacağız." sözü hafızalarda yer etti.

Bir kültür neferi: Ahmet Haluk Dursun

Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar, şair ve düşünür Nuri Pakdil, 18 Ekim'de 85 yaşında iken vefat etti. "Kudüs Şairi" olarak bilinen Pakdil'in vefatı, edebiyatseverleri yasa boğdu.

Nuri Pakdil kimdir? 15 maddede Nuri Pakdil...

Hayatı mücadele içinde geçen gazeteci, yazar Şule Yüksel Şenler Ağustos ayının son kaybı oldu. Şenler, 28 Ağustos'ta hayata veda ettiğinde sevenlerine "Huzur Sokağı"nın yanı sıra "Gençliğin Izdırabı", "Hidayet", "Bize Ne Oldu", "İslam'da ve Günümüzde Kadın", "Duyuşlar", "Her şey İslam için", "Uygarlığın Göz yaşları", "Kız ve Çiçek", "Sağ El", "Bir Bilinçli Öğretmen" ve "Yılanla Tilki" gibi birçok eserini miras bıraktı.

Şule Yüksel Şenler kimdir? Şule Yüksel Şenler'in sözleri...

  • 9
  • 15
Müze ve türbelere gösterilen ilgi
Müze ve türbelere gösterilen ilgi

Bilecik'in Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi Türbesi'ni 2019'da yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 1,5 milyon kişi ziyaret etti. İlçe merkezinde yer alan türbede Ertuğrul Gazi'nin mezarı, eşi Halime Hatun, oğlu Savcı Bey ile 19 makam kabri var. Ayrıca Osman Bey'in naaşının ilk defin yeri olan muvakkaten makam kabri de burada. Yapının şu anki mimarisinin 1886'da 2. Abdülhamid Han döneminde, altıgen taş bina şeklinde inşa ettirildiği bilinir.

Osmanlı dirilişinin kalbi Söğüt'ün tarihi mekanları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN