Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri sahiplerini buldu
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle "2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri" sahiplerini buldu. Bakanlık Özel Ödülleri'ne 2018 yılında "Emin Ongan Üsküdar Mûsikî Cemiyeti" ile "Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) Ara Güler Müzesi" layık görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kültür sanat faaliyetleri ile ilgili "En az terörle mücadele, dış politika gibi önemli bir beka meselesi olarak görüyorum" açıklamasını yaptığı törende, ödül alan kuruluşları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.01.2019
16:41
Güncelleme Tarihi: 10.01.2019
16:44
“BÜYÜK DEVLETLERİN ORTAK ÖZELLİĞİ KÜLTÜR SANAT DEĞERLERİ”
Konuşmasında, "Bir toplumda sanat ve edebiyat felç olmuşsa o toplumda ortak değerlerin üretilmesi ve yaşatılması zordur" diyen Erdoğan, "Tarihteki büyük devletlerin ortak özellikleri kültür sanat alanında önemli değerler üretmiş olmalıdır. Bizim sanatımızda mimari eserimiz sadece mimari eser değil, taştan ahşaptan daha fazlasıdır" sözlerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanların manevi doyumunu ihmal etmiş sadece maddi varlıklarla hüküm sürmüş toplumlar var olamamışlardır. Hangi akıma mensup bulunursa bulunsun coğrafyamızın birikimini değere dönüştüren sanat eserleri, yeryüzündeki varlığımızı daha da anlamlı kılmıştır" dedi.
“TERÖRLE MÜCADELE KADAR ÖNEMLİ BİR BEKA MESELESİ!”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bize göre bu topraklardaki birlik, beraberlik ve muhabbetin gerisinde kültür ve sanat alanındaki eşsiz zenginliğimiz bulunuyor. Malvarlığımızı korumak ve geleceğe taşımak için kültür ve sanata ihtiyacımız var. Sorumluluk üstlendiğimiz her yerde bu konuya ehemmiyet verdik.
Hükümetlerimiz döneminde kültür sanat alanına özel önem verdik. Kültür ve sanat insanlarımızla sürekli istişare içinde olmaya ihtimam gösterdik. Buna rağmen, geçtiğimiz 16 yıla baktığımda kültür-sanat alanında yeteri kadar mesafe kat edemediğimizden dolayı hep hayıflanırım. En az terörle mücadele, dış politika gibi önemli bir beka meselesi olarak görüyorum."
2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerinin sahipleri, eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy başkanlığında, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Erol Parlak ve Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün'den oluşan jüri tarafından belirlendi.
ARA GÜLER MÜZESİ AĞUSTOS’TA AÇILDI
2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerine layık görülen Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi, geçtiğimiz yıl kapılarını ziyaretçilere açtı.
Doğuş Grubu'nun 2016 yılında Ara Güler'le yaptığı işbirliği sonucu kurulan Ara Güler Müzesi, usta sanatçının arşivinden derlenen "Islık Çalan Adam" sergisi ile duayen fotoğrafçı Ara Güler'in doğum günü olan 16 Ağustos'ta açıldı.
İstanbul'da sanatseverlerle buluşan müze, Türkiye'de uluslararası niteliğe sahip ilk fotoğraf müzesi olma özelliğini taşıyor. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki dönemde bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık hale getirilmesi hedefleniyor.
İstanbul'da 16 Ağustos 1928'de doğan, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken yönetmen ve oyun yazarı olma hayaliyle Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam eden Ara Güler, 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı.
Ara Güler'i, İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne tek Türk üye olarak kabul edilen Güler, 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı ve İsviçre'de çıkan Kamera dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı.
DÜNYANIN EN İYİ 7 FOTOĞRAFÇISINDAN BİRİ
Mariana Noris'in 1953'te ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanılan Güler'in, 1967'de Japonya'da çıkan "Photography of the World" antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayımlandı.
Güler'in, Kanada'da 1967'de açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotoğrafın On Ustası" adlı sergide; aynı yıl Almanya'da Köln'de Fotokina Fuarı'nda yapıtları sergilendi.