Arama

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri sahiplerini buldu

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle "2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri" sahiplerini buldu. Bakanlık Özel Ödülleri'ne 2018 yılında "Emin Ongan Üsküdar Mûsikî Cemiyeti" ile "Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) Ara Güler Müzesi" layık görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kültür sanat faaliyetleri ile ilgili "En az terörle mücadele, dış politika gibi önemli bir beka meselesi olarak görüyorum" açıklamasını yaptığı törende, ödül alan kuruluşları sizler için derledik.

  • 5
  • 12
ARA GÜLER MÜZESİ AĞUSTOS’TA AÇILDI
ARA GÜLER MÜZESİ AĞUSTOS’TA AÇILDI

2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerine layık görülen Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi, geçtiğimiz yıl kapılarını ziyaretçilere açtı.

Doğuş Grubu'nun 2016 yılında Ara Güler'le yaptığı işbirliği sonucu kurulan Ara Güler Müzesi, usta sanatçının arşivinden derlenen "Islık Çalan Adam" sergisi ile duayen fotoğrafçı Ara Güler'in doğum günü olan 16 Ağustos'ta açıldı.

İstanbul'da sanatseverlerle buluşan müze, Türkiye'de uluslararası niteliğe sahip ilk fotoğraf müzesi olma özelliğini taşıyor. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki dönemde bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık hale getirilmesi hedefleniyor.

  • 6
  • 12
ARA GÜLER KİMDİR?
ARA GÜLER KİMDİR?

İstanbul'da 16 Ağustos 1928'de doğan, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken yönetmen ve oyun yazarı olma hayaliyle Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam eden Ara Güler, 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı.

Ara Güler'i, İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne tek Türk üye olarak kabul edilen Güler, 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı ve İsviçre'de çıkan Kamera dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı.

  • 7
  • 12
DÜNYANIN EN İYİ 7 FOTOĞRAFÇISINDAN BİRİ
DÜNYANIN EN İYİ 7 FOTOĞRAFÇISINDAN BİRİ

Mariana Noris'in 1953'te ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanılan Güler'in, 1967'de Japonya'da çıkan "Photography of the World" antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayımlandı.

Güler'in, Kanada'da 1967'de açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotoğrafın On Ustası" adlı sergide; aynı yıl Almanya'da Köln'de Fotokina Fuarı'nda yapıtları sergilendi.

  • 8
  • 12
“FOTOĞRAFÇI DEĞİL; FOTO MUHABİRİYİM!”
FOTOĞRAFÇI DEĞİL; FOTO MUHABİRİYİM!

"Turkey" adında fotoğraf albümü 1970'te Almanya'da yayımlanan Ara Güler'in, sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD'de Time-Life, Horizon ve Newsweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 1971'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çeken Güler, yine Skira yayınevince Picasso'nun 90. yaş günü için yayımlanan "Picasso Metamorphose et unite" adlı kitap için Picasso'nun foto-röportajını yaptı.

Ara Güler'in yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de "Sinan, Architect of Soliman the Magnificent" adlı kitabı yayımlandı.

Bir röportajında kendisini "Her zaman foto muhabiri ile fotoğrafçı birbirine karıştırılır. Biz, fotoğrafçı değiliz, foto muhabiriyiz." şeklinde tanımlayan Ara Güler, geçtiğimiz Ekim ayında, tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde 90 yaşında hayata veda etti.

  • 9
  • 12
ASIRLIK GEÇMİŞİYLE EMİN ONGAN ÜSKÜDAR MUSİKİ CEMİYETİ
ASIRLIK GEÇMİŞİYLE EMİN ONGAN ÜSKÜDAR MUSİKİ CEMİYETİ

Faaliyetlerine Üsküdar'da başlayan Emin Ongan Üsküdar Mûsikî Cemiyeti, 1918 yılında I. Ordu Baş Müfettişi Miralay Hacı Reşit Beyin oğlu Ata Bey tarafından Anadolu Musiki Cemiyeti adı altında kuruldu.

1919 yılında ise Darülfeyz-i Musiki Cemiyeti adını aldı, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte adı Üsküdar Musiki Cemiyeti olarak değiştirilmiş ve varlığını 1934 yılına kadar sürdürdü.

Türlü imkânsızlıklar nedeniyle çalışmalarını topluluğu oluşturan üyelerin evlerinde devam ettiren cemiyet, 1939 yılında Yeni Üsküdar Musiki Cemiyeti adını alarak hükmi şahsiyetine kavuşturuldu.

1927 yılında cemiyete dâhil olan Emin Ongan'ın başkanlığı ve hocalığında faaliyetlerine devam eden cemiyetin ismi 1987 yılında Emin Ongan Üsküdar Mûsikî Cemiyeti olarak değiştirildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN