Arama

Kültürlere hoşgörü içeren bir bakış: Kültürel görecelik

İnsanoğlunun varlığından günümüze kadar farklı süreçlerden geçerek canlı bir varlık gibi yaşayan kültür, kişinin yaşadığı toplumda hangi değerlerle nasıl davranması gerektiğini belirleyen bir hayat kılavuzudur. Bu kavrama nasıl bakılması gerektiğini açıklayan kültürel görecelik teorisi ise bir kültürün değerlerinin o toplumun içinde yaşadığı coğrafya, din, hukuk, dil ve ekonomik unsurlar göz önünde bulundurarak incelenmesi gerektiğini savunur.

🔸 Kültürel görecelik, çok seslilik, eşit haklar vb. kavramlarla toplumda edebiyat, sanat ve bilim gibi her alanda en yüksek kapasitenin ortaya çıkışına katkı sağlar.

🔸 Dünya üzerinde çok farklı düşünceler, gelenekler ve uygulamalar içeren çok sayıda kültüre mensup toplum bulunur. İnsanlık tarihine bakıldığında farklı ülke ya da toplulukların, diğerini dini, etnik vb. nedenlerle kendine benzeterek değiştirmeye çalıştığı gözlemlenebilir.

Kültürel Mirasın Toplumsal ve Ekonomik Etkileri

🔸 Türkler genel olarak misafir ağırlamayı seven bir toplum iken bazı toplumların evlerinde misafir ağırlama gibi bir kültürleri yoktur ve bu durum onlara gereksiz gelebilir.

🔸 Selamlaşma biçimleri toplumdan topluma değişiklik gösterir.

🔸 Değerler, toplumsal yaşamın ana hatlarını belirler. Ortak kültürü paylaşan kişilerin, nasıl yaşamaları gerektiği değerler yoluyla şekillenir.

🔸 Farklı toplumların farklı ahlaki kodları vardır. Kültürel göreceliğe göre bir toplumsal kodun ötekinden daha iyi olduğuna dair yargılanmasına neden olacak standart bir değer bulunmaz.

Farklı Ülkelerden Gelenekler

  • 10
  • 10

🔸 Kültürel göreceliğe göre kendi kültürümüzden olmayanların davranışlarını yargılamak doğru değildir. Farklı kültürlere karşı hoşgörü dilini benimsemeyen toplumlar, kültürel çeşitliliği koruyamaz. Diğer kültürlerle anlamlı ve dostluğun hakim olduğu ilişkiler geliştiremezler.

🔸 Kültürel görecelik, farklı kültürlerin birlikte yaşamasını kültürel zenginlik ve gereklilik olarak görür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN