İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen ilk hamam
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Eyüpsultan Türbeler Hamamı, çifte hamamın en güzel örneklerinden biridir. Evliya Çelebi'ye göre, İstanbul'un fethinden sonra yapılan ilk hamam olma özelliği de taşır. Yaşanan doğal afetler sonucu hasarlar görse de günümüze kadar ulaşan nadir eserler arasında yerini almıştır.
Giriş Tarihi: 17.01.2023
12:00
Güncelleme Tarihi: 17.01.2023
19:32
Cehennemlik
🔸 Antik dönem hamamlarından gelen cehennemlik bölümü, her devirde yapının zeminden ısıtılması için kullanılan bir sistemdir. Sıcak havanın binada dolaşımı için döşemenin altına kanallar yapılır.
🔸 Soyunmalık ve karşılama mahali hariç sıcak hava, hamamın diğer mekanlarının döşemesi altında bırakılan boşluklarda dolaşır.
Külhan ya da ocaklık
🔸 Külhan, hamamın ısıtılmasını sağlayan ateşin yakıldığı ve yakıtın depolandığı bölümdür. Burada hem sıcak hem de soğuk su deposu bulunur.
🔸 Ateşlik, cehennemlik, su deposu ve tüteklik sistemlerinin hepsi burada yer alır. Külhan ocağındaki ateş ile su arasında da "kazgan/ nuhar kazgan" olarak isimlendirilen kazan bulunur
🔸 Hamamın arka kısmında, döşemenin alt seviyesinde sıcak su deposuyla bitişik bulunan ve sıcak su kaynağını sağlayan külhan bölümünde başlangıçta odun kullanılırken, sonradan kömür ve mazot kullanılmaya başlanır.
Tüteklik: Boru
Ayet ve hadislerle İslam'da temizlik
Camegah
🔸 Hamamın ziyaretçilerini karşıladığı ilk alan camegah, Farsçada "soyunulan yer" anlamına gelir.
🔸 Hamama gelenler, bu alanda bulunan duvar diplerine dizili, basamakla çıkılan sedirlerde (sofalarda) giyinirler.
Eyüpsultan Türbeler Hamam Müzesi
🔸 Banisi Fatih Sultan Mehmet olan Türbeler Hamamı , çifte hamamın en güzel örneklerinden biri kabul edilir. Evliya Çelebi'ye göre de İstanbul'un fethinden sonra yapılan ilk hamam olma özelliğini taşımaktadır.
🔸 Küçük Kıyamet olarak bilinen 1510 yılında gerçekleşen İstanbul depreminde büyük zarar görür . 1588 yılında ise Mimar Sinan tarafından yeniden yapılır.
*Bani ne demek? Bina eden, kurucu anlamlarına gelir.
🔸 Eyüpsultan'da bulunan bu müze, iki katlıdır. İlk katı odacıklardan oluşur ve hamamda giyilen takunyalar, taslar, ibrikler sergilenir.
🔸 Müzenin en dikkat çeken yerlerinden biri de aydınlatma bacalarıdır. Hamamların inşa edildiği yıllarda elektrik olmadığı için yapının ya aydınlanma bacalarından ya da kandillerle aydınlatıldığı söylenir.
Eyüpsultan'da bulunan tarihi yerler