Kuşların kabusu korkuluklar hakkında ilginç bilgiler
Kuşları ürkütüp ekili ürün veya mahsule yaklaştırmamak amacıyla bağa, bahçeye ve tarlaya dikilen insan kuklası anlamına gelen korkulukların tarihini hiç merak ettiniz mi? Kadim medeniyetlerde ilk ne zaman kullanılmış? Bilhassa bizim kültürümüzde karşılığı ne olmuş? İşte kuşların kabusu bostan korkulukları hakkında az bilinen gerçekler…
Giriş Tarihi: 05.06.2020
09:43
Güncelleme Tarihi: 08.06.2020
17:46
Japon çiftçiler de pirinç tarlalarında farklı türde korkuluklar kullandı ancak en popüler olanı, kakashi idi. Eski kirli paçavralar, çanlar ve sopalar gibi borazanlar sahadaki bir direğe monte edildi ve daha sonra ateş yakıldı. Alevler ve muhtemelen, koku kuşlar ve diğer hayvanları pirinç tarlalarından uzak tutmuştu. Kakashi kelimesi "kokmuş bir şey" demekti. Sonunda, Japon çiftçiler yağmurluklarda ve şapkalarda insanlar gibi görünen korkuluklar yapmaya başladılar. Bazen daha da korkutucu görünmelerini sağlamak için silahlarla donatılmışlardı.
Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi
Alman çiftçiler ise tarlaları için tahta cadılar yaparlardı. Çünkü cadıların kışın kötü ruhunu, bedenine çekeceğine inanıyorlardı.
Uyku hakkında 25 ilginç bilgi
İngiliz romanlarında "korkuluk" kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1719'da Daniel Defoe tarafından yazılan Robinson Crusoe'da yapıldı. Ortaçağ İngiltere'sinde tarlalarda kuşlara atmak için taş torbalarla dolaşan "kuş korkutucu" denilen genç erkekler çalışıyordu.
Dünya edebiyatına dair 20 ilginç bilgi
Ancak veba salgınından sonra nüfus büyük oranda azaldı. Bu nedenle de çiftçiler çalıştıracak eleman bulamadı. Bunun yerine, eski kıyafetleri samanla doldurdular, üstüne bir şalgam veya kabak yerleştirdiler ve figürü tarlalara yerleştirdiler. Çok geçmeden, bu canlı koruyucuların kargaları uzak tutmak için oldukça iyi bir iş yaptığını gördüler. Bu deneyimlerinden sonra tarlalarına koymak için korkuluk yapmaya başladılar.
Kültürümüzde korkulukların işlevleri nelerdi?
Korkuluk Anadolu'nun da birçok yöresinde yaygın olarak kullanılmaktaydı. Genellikle ağaç ya da demirden yapılan birbirine artı işareti şeklinde bağlanmış kuru ağaç, eski kumaş parçalarıyla sarılır ve içi saman doldurularak üzerine eski elbiseler giydirilirdi. Başları ise içi saman doldurulmuş bezden yapılır ve çoğu zaman şapka giydirilmiş olarak tasvir edilirdi. Korkutmak amaçlı yapıldığı ve korku imgesini simgelediği için de "korkuluk" olarak anılırdı.