Leonardo da Vinci'nin 20 tıp çizimi
1452 İtalya doğumlu olan Leonarda da Vinci, Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği tablolarıyla bilinir. Asıl adı Leonardo di ser Piero da Vinci olan büyük ressam Rönesans döneminde yaşamıştır. Leonardo da Vinci, hezarfen, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır. Birçok eseri ve yazı stiliyle kendisine has üslubu olan Da Vinci'nin tıp üzerine yaptığı çizimler de herkesi şaşırtmaya devam ediyor.
Giriş Tarihi: 21.04.2019
09:36
Güncelleme Tarihi: 21.04.2019
10:28
Çizimleri, düşünceleri ve icatları bizlere Leonardo da Vinci'nin iyi okullarda okuduğunu düşündürüyor olsa da aslında hiçbir zaman okula gitmedi ve tüm eğitimini evde aldı. Dünya üzerinde en fazla replikası yapılmış olan iki resim de (Mona Lisa ve The Last Supper -Son Akşam Yemeği) da Vinci tarafından çizildi. Elden ele dolaşma mevzusu uzun olan el yazmalarının bazıları 19. yüzyılın sonlarında bulundu, çevrildi ve yayımlandı. Kelimeleri duyduğu gibi yazdı, Latinceyi 40 yaşından sonra kendi çabasıyla öğrendi. Bu dildeki geometri, optik, fizik ve tıp kitaplarını okudu.
Leonardo, Harvey'den 100 yıl önce kanın dolaşımını keşfetti. Güncelerinde rastladığımız "Güneş hareket etmiyor" ifadesinde, Leonardo'nun, daha sonra Galileo'nun başını kiliseyle onca derde sokacak Kopernik kuramlarını önceden bulduğunu görürüz.
Leonardo da Vinci, ateşi evrendeki en büyük güç saymıştır ve asıl adı Lionardo'dur. İsmi hecelere ayrıldığında her hece ateş anlamına gelir. Şöyle ki: li-on-nar-do. 'Lion' ateş grubunun burcu, 'Nar' Arapça'da ateş, 'od' da yine Eski Türkçe'de ateş anlamındadır.
Da Vinci'nin ölümünden sonra biz insanlara kalan belki de en önemli hatıraları meşhur not defterlerinde saklıdır. Enteresan olan ise notlarını sağdan sola ve tersten yazması. Bu da notlarını ancak aynayla okunabilir hale getirmiştir. Bu konudaki bir iddia solak olduğu için bu şekilde yazmayı tercih etmesidir.
Kadavraları parçalayarak insan anatomisi üzerinde de çalışmalar yapmıştır. " Sadece damarların nasıl çalıştığının işlevini anlayabilmek için, on tane ceset açmak zorunda kaldım" diyordu Da Vinci notlarında. Yaşamı boyunca 30'u insan olmak üzere 100'ü aşkın kadavrada yaptığı anatomi çalışmaları sonucunda 779 anatomik çizim gerçekleştirmiştir.