Arama

Leonardo da Vinci'nin bilinmeyenleri

Rönesans'ın büyük ressamlarından Leonardo da Vinci, sanat adamı olduğu kadar da bilim adamıydı. Kelimeleri duyduğu gibi yazardı, Latinceyi 40 yaşından sonra kendi çabasıyla öğrenmişti. Ona göre makine icat etmek, resim yapmak, anatomiyi incelemek benzer şeylerdi. Bilimle sanat arasındaki keskin çizginin ressamı Leonardo da Vinci'yi ölüm yıldönümünde bilinmeyen yönleri ile anıyoruz.

  • 10
  • 20
Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

Da Vinci'nin herhangi bir icadının o yaşarken yaşama geçirildiğine dair bir kanıt yok; aynı şekilde o hayatta iken hiçbir yazısı yayımlanmamış. 2003 yılında, bir İngiliz kanalı olan Channel 4 tarafından hazırlanan bir Leonardo da Vinci belgeseli için, da Vinci'nin icatları onun çizimlerine birebir uyacak şekilde hayata geçirdi, bazı icatlar başarılı bir şekilde çalışmış olsa da bazıları denendikten sonra kullanışsız bulundu.

  • 11
  • 20
Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

MATEMATİKÇİ OLMAYANLARIN YAZILARINI OKUMASINI İSTEMEZDİ

Leonardo da Vinci, matematikçi olmayanların yazılarını okumasını istemezdi. O'na göre makine icat etmek, resim için eskiz yapmak, anatomiyi incelemek, evreni kopyalamak benzer şeylerdi. Hepsinde her öğeyi parçalarına ayırıp, özelde evrenseli aramak gerekiyordu. Da Vinci'nin son sözleri ise "Eserlerim ulaşmaları gereken doruk noktasına ulaşamadı..." olmuştu.

  • 12
  • 20
Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

En son güzelliğe ulaşmadıkça eserlerini ortaya koymaya değer bulmuyordu. Yüz yirmi cildi bulan ve bunun ancak 3500 yaprağı zamanımıza kadar gelebilmiş olan eserlerini hayattayken yayınlamaması da aynı sebebe dayanır.

Kaynak: Leonardo da Vinci'de Sanat, Bilim Ve Etkileşimi - Trakya Üniversitesi
Sosyal Bilimler Dergisi Aralık 2009, Cilt:11 Sayı:2 (123-142)

  • 13
  • 20
Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

ESERLERİ

İtalya'da yer alan Duomo di Milano katedralinin mimarı Leonardo da Vinci'dir. Bilime bakış açısı gözleme dayalı olan Leonardo da Vinci, bilim ve mimari alanda yaptığı çalışmaları 13.000 sayfalık bir defterde topladı. 30'dan fazla kadavra inceleyen Leonardo, edindiği gözlemleri 200'den fazla çizimle resmetti. Bu çizimleri ölümünden sonra, "Resim Üzerine Tezler" adıyla yayınlandı.

  • 14
  • 20
Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

Buluşlarını sıralarsak; yer çekimi-cisimlerin düşmesini, manivela hakkında ilk kanunları, sürtünmenin kayan ve yuvarlanan cisimlerde farklı oluşunu, rezonans kanununu (keman teli titreşime maruz bırakılırsa, bu titreşim buna denk olan cisimlerde kendiliğinden gerçekleşir) sesin havanın dalgalanmasından kaynaklandığını, ısınan havanın hafiflediğini (balonlar yapmayı denedi), buharın itici gücü sayesinde gemilerin hareket ettirilebileceğini, perspektif hakkında temel kanunları, uçak ve paraşütün ilk ilkelerini, ışığın yansıma kanunlarını (geliş açısı yansıma açısına eşittir) bulmuştur. Hem resimsel hem de görevsel anatomi ile ilgilenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN