Arama

Leonardo da Vinci'nin bilinmeyenleri

Rönesans'ın büyük ressamlarından Leonardo da Vinci, sanat adamı olduğu kadar da bilim adamıydı. Kelimeleri duyduğu gibi yazardı, Latinceyi 40 yaşından sonra kendi çabasıyla öğrenmişti. Ona göre makine icat etmek, resim yapmak, anatomiyi incelemek benzer şeylerdi. Bilimle sanat arasındaki keskin çizginin ressamı Leonardo da Vinci'yi ölüm yıldönümünde bilinmeyen yönleri ile anıyoruz.

Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

II. BEYAZIT'A BOĞAZİÇİ İÇİN BİR KÖPRÜNÜN PROJESİNİ GÖNDERDİ

Dük Muro'ya yazdığı mektubunda kendisine on konuda hizmet edebileceğini yazan Vinci, bunlardan dokuzunu mühendislik bilgileriyle, onuncu konuyu ise plastik sanatlar olarak belirledi. 1482'de Dük Moro'nun (Dük Ludo-vico Sforza) hizmetine girdi. 1482'de Milano'ya gitti ve on altı yıl boyunca dük Ludovico Sforza'nın himayesinde kaldı.

Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

Dükün sarayında matematikçi Pacioli ile tanıştı, Milano'nun Fransızlarca ele geçirilip düşürülmesine kadar 20 yıl ona hizmet etti. Mühendis, ressam ve yontucu olarak görev yaptı. Venedik'e geçen Leonardo, Türk hücumlarına karşı İzonzo tepelerinde istihkâmlar yapma görevini aldı. Sultan II. Beyazıt'a (1502) Boğaziçi için bir köprünün projesini gönderdi. 1506'da Milano'ya döndü, ilk büyük anatomi kitabını yzdı. 1515'de yorgun ama üretken olarak Fransa kralının davetini kabul eden yaşlı usta, son yıllarını Cloux'da geçirdi. Sağ elinin parmaklarına felç gelen Leonardo, resim ve heykeli bırakarak; park yapmak, sulama kanalları inşa ettirmek gibi eylemlerin plan projelerinde çalıştı. 2 Mayıs 1519'da vefat etti.

Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

İNSANIN MEKANİK İÇYAPISINI ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞTI

Çizimleri, düşünceleri ve icatları bizlere Leonardo da Vinci'nin iyi okullarda okuduğunu düşündürüyor olsa da aslında hiçbir zaman okula gitmedi ve tüm eğitimini evde aldı. Dünya üzerinde en fazla replikası yapılmış olan iki resim de (Mona Lisa ve The Last Supper -Son Akşam Yemeği) da Vinci tarafından çizildi. Elden ele dolaşma mevzusu uzun olan el yazmalarının bazıları 19. yüzyılın sonlarında bulundu, çevrildi ve yayımlandı. Kelimeleri duyduğu gibi yazdı, Latinceyi 40 yaşından sonra kendi çabasıyla öğrendi. Bu dildeki geometri, optik, fizik ve tıp kitaplarını okudu.

Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

Askeri, mühendislik ve müzik aletleri tasarımı üzerine çalıştı, insan gücü yerine kullanılabilecek makine tasarımlarına yoğunlaştı. Ayrıca dalgıç giysisi, kuşatma kulelerine su pompalayan makineler, uçak, helikopter, paraşüt türünden araçlar, bisiklet tasarladı. Işığın kırılma olgusunu gözlemledi. Hayvan ve insan cesetleri üzerinde araştırmalar ve çizimler yaptı. İncelediği kadavralarla insanın mekanik içyapısını ortaya çıkarmaya çalıştı.

Leonardo da Vinci’nin bilinmeyenleri

KANIN DOLAŞIMINI KEŞFETTİ

Leonardo, Harvey'den 100 yıl önce kanın dolaşımını keşfetti. Güncelerinde rastladığımız "Güneş hareket etmiyor" ifadesinde, Leonardo'nun, daha sonra Galileo'nun başını kiliseyle onca derde sokacak Kopernik kuramlarını önceden bulduğunu görürüz. (Gombrich,1997: 294)

Kontak lens düşüncesi üzerine çalıştı. Işığın dalgasal nitelikte devinme olasılığı üzerine de çalıştı. Renklerin uzaklık-yakınlık etkisine göre ufka doğru soluklaştığını buldu. Fotoğraf makinesinin icadına giden yolu da Leonardo da Vinci açmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN