Arama

Leonardo da Vinci'nin en ünlü 7 eseri

Rönesans döneminin dahisi olarak anılan Leonardo da Vinci, gök vidasıyla ilgili yazılarını dünyanın ilk helikopteri olan VS-300'ün havalanmasından tam 450 yıl önce yazdı. O, sanatın her alanıyla ilgilenip yapıtlar tasarladı, matematik, botanik, anatomi, mühendislik, mimarlık alanlarında da araştırmalar ve icatlar yaptı. Sanat kadar bilime de eğilimi olan Leonardo, insan vücudunu tanımak, kemiklerin ve kasların çalışma şeklini öğrenmek ve insan anatomisine tamamen hakim olmak istedi. İşte Leonardo da Vinci'nin en ünlü eserleri...

  • 10
  • 17
MEKANİK TESTERE
MEKANİK TESTERE

1478'de Leonardo, tomrukları hızla kesmek için bir mekanik testere tasarımı planladı. Bu testere, tomrukları yarıp kereste haline getirmek için bir su değirmeninin gücünden faydalanıyordu.

Özetle su kuvvetinin bir sistemi beslemesi yoluyla çalışan hidrolik testere, hem ağaç kütüğünü hizar üstünde ilerletiyor hem de kütüğü diklemesine dört testereyle beş parçaya bölüyordu.

  • 11
  • 17
İŞE YARAR MIYDI?
İŞE YARAR MIYDI?

Biliyor muydunuz? Leonardo da Vinci'nin "Mona Lisa" adlı eseri çalınmıştır. 1911 yılında Louvre'dan çalınan Mona Lisa tablosu için başlangıçta "Pablo Picasso" tutuklandı.

Mekanik testere Vinci'nin en az yenilikçi ama en işe yarar konseptlerinden biriydi. Otomatik kesme sistemi standart bir su değirmeninkiyle aynı ilkelere dayanıyordu.

Leonardo da Vinci'ye dair 30 gizemli gerçek

  • 12
  • 17
MAKİNELİ TÜFEK
MAKİNELİ TÜFEK

Rönesans döneminde toplar çok önemli silahlardı. Da Vinci bu tasarımı ile çok namlulu savaş makinesi ile bir defada bir düzine aynı anda ateşleyerek manevra ve ekstra ateş gücü kazanmayı hedefliyordu.

İki yanda tekerlekleri bulunan, ağızdan doldurulan silahta dönen üç sıra halinde toplar yer alıyordu. Bunlardan biri ateş ederken diğer ikisi soğuyor ve yeniden dolduruluyordu. Geri tepme çok şiddetli olacağı için, gövdeyi yerinde tutan bir destek kısmına sahipti.

  • 13
  • 17
ÇOK NAMLULU BİR SİLAH
ÇOK NAMLULU BİR SİLAH

Biliyor muydunuz? Leonardo da Vinci ve Niccole Machiavelli, Pisa'daki Arno Nehri'nin akış yönünü değiştirmek için çalışmalar yapmıştır

Tüfekleri doldurmak için 2 kişi gerekiyordu ve iki ateş arası 10 dakika zaman alıyordu. 11 tüfekten oluşan üç kare tahta kullanılarak 33 namlulu ve üçgen şeklinde bir silah tasarlamıştı. Kısacası tasarım ve tüfek doldurma prensibi yine aynı şekilde çalışıyordu.

Leonardo da Vinci'nin bilinmeyenleri

  • 14
  • 17
KIRMIZI TEBEŞİR PORTRESİ
KIRMIZI TEBEŞİR PORTRESİ

İtalyan ressam Leonardo da Vinci'nin kırmızı tebeşirle yaptığı otoportresi, Torino kentindeki Kraliyet Kütüphanesi'nin koleksiyonunda yer alıyor ve zarar gördüğü için nadiren sergileniyor.

Uzun dönem otoportre olarak adlandırılan ve kırmızı tebeşirle resmedilen uzun saçlı, sakallı yaşlı insan figürünün Leonardo da Vinci'yi tasvir ettiği düşünülüyordu. Fakat bazı uzmanlar çizilen insan figürünün Leonardo da Vinci olamayacağını, çünkü ünlü ressamın 67 yaşında öldüğünü ve figürün 67 yaşındaki birinden bile daha yaşlı gözüktüğünü söylüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN