Arama

Leonardo da Vinci'nin en ünlü 7 eseri

Rönesans döneminin dahisi olarak anılan Leonardo da Vinci, gök vidasıyla ilgili yazılarını dünyanın ilk helikopteri olan VS-300'ün havalanmasından tam 450 yıl önce yazdı. O, sanatın her alanıyla ilgilenip yapıtlar tasarladı, matematik, botanik, anatomi, mühendislik, mimarlık alanlarında da araştırmalar ve icatlar yaptı. Sanat kadar bilime de eğilimi olan Leonardo, insan vücudunu tanımak, kemiklerin ve kasların çalışma şeklini öğrenmek ve insan anatomisine tamamen hakim olmak istedi. İşte Leonardo da Vinci'nin en ünlü eserleri...

  • 13
  • 17
ÇOK NAMLULU BİR SİLAH
ÇOK NAMLULU BİR SİLAH

Biliyor muydunuz? Leonardo da Vinci ve Niccole Machiavelli, Pisa'daki Arno Nehri'nin akış yönünü değiştirmek için çalışmalar yapmıştır

Tüfekleri doldurmak için 2 kişi gerekiyordu ve iki ateş arası 10 dakika zaman alıyordu. 11 tüfekten oluşan üç kare tahta kullanılarak 33 namlulu ve üçgen şeklinde bir silah tasarlamıştı. Kısacası tasarım ve tüfek doldurma prensibi yine aynı şekilde çalışıyordu.

Leonardo da Vinci'nin bilinmeyenleri

  • 14
  • 17
KIRMIZI TEBEŞİR PORTRESİ
KIRMIZI TEBEŞİR PORTRESİ

İtalyan ressam Leonardo da Vinci'nin kırmızı tebeşirle yaptığı otoportresi, Torino kentindeki Kraliyet Kütüphanesi'nin koleksiyonunda yer alıyor ve zarar gördüğü için nadiren sergileniyor.

Uzun dönem otoportre olarak adlandırılan ve kırmızı tebeşirle resmedilen uzun saçlı, sakallı yaşlı insan figürünün Leonardo da Vinci'yi tasvir ettiği düşünülüyordu. Fakat bazı uzmanlar çizilen insan figürünün Leonardo da Vinci olamayacağını, çünkü ünlü ressamın 67 yaşında öldüğünü ve figürün 67 yaşındaki birinden bile daha yaşlı gözüktüğünü söylüyor.

  • 15
  • 17
TABLO HİTLER'İN ELİNE GEÇMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN SAKLANDI
TABLO HİTLER’İN ELİNE GEÇMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN SAKLANDI

Bazı çevrelere göre bu eser bakan kişiyi güçlendiriyor. Bu nedenle 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi lideri Hitler, daha çok güç kazanmasın diye tablo Roma'ya kaçırıldı.

Müze müdürü Giovanni Saccani şunları aktardı: "Kimse tablonun nerede saklandığını bilmiyor. Hitler'in eline geçmesin diye bir kutuda saklamışlar. İstihbaratçıların operasyonuyla gizlice Roma'ya götürülmüş."

  • 16
  • 17
BONUS: LEONARDO NEDEN CESET İNCELEDİ?
BONUS: LEONARDO NEDEN CESET İNCELEDİ?

"Sadece damarların nasıl çalıştığını, işlevini anlayabilmek için 10 tane cesedi açmak zorunda kaldım."

Rönesans'ın en büyük isimlerinden biri olan Da Vinci, sanat adamı olduğu kadar da bilim adamıydı. Tarihin en büyük sanatçılarından biri, neredeyse tarihin en büyük anatomisti haline geldi. Leonardo çok yönlü kişiliği sayesinde her geçen gün yeni bir ilgi alanına sahip olmuştu. Bu alanlardan biri de insan vücududur.

Kadavralarla olan çalışmalarını Floransa'nın en eski hastanesi Santa Maria Nuova'nın mahzeninde yapan Leonardo, hem daha rahat çalışmış hem de Vatikan'dan da gizledi.

  • 17
  • 17

Bazı şikayetlerin ardından Leonardo'nun kadavra inceleme çalışmaları yasaklandı. Yaptığı incelemeleri kağıtlara dökerek hala büyük öneme sahip eskizler oluşturdu. Kafatası çizimleri, insan vücudunun oranlarını ifade ettiği meşhur Vitrivius Adamı, karaciğer, akciğer ve kusursuz çizimleri onun çalışmalarının ne derece önemli olduğunu gösterir.

İtalya'nın en önemli sanatçıları arasında başı çeken Leonardo Da Vinci, 67 yıllık yaşamına pek çok alanda pek çok iş sığdırdı. Bu alanlardan biri tıptı. Da Vinci, çizimleriyle modern tıbbın yolunu büyük ölçüde açtı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN