Arama

Mali’nin sembolü: Cenne Camii

Kuraklığın, açlığın ve hastalıkların hüküm sürdüğü Mali'nin Cenne şehrinde, halkın merakla ve heyecanla beklediği tek bir olay vardır. Tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan Cenne Camii'nin çamurla onarılması... Bu yenilenme çalışması, Mali halkına yaşanan tüm kötü anları unutturmaya yeter. Peki, bu camiyi Batı Afrika'nın en önemli yapısı kılan şey neydi?

Mali'nin su kaynakları

🔸 Her ne kadar yağış alan bir bölge de olsa halk, kuraklıkla mücadele etmektedir. Bu ülkenin en önemli su kaynağı ise "Nijer Nehri"dir. Nijer Nehri'nin dışında Mali'de "Debo" "Faguibine" adında iki tane göl de bulunmaktadır.

Mali'nin dili

🔸 Fransa'nın sömürüsü altında olan ve birçok Afrika ülkesiyle aynı kaderi paylaşan Mali'nin dili Fransızcadır.

BATI SAHRA'DA BİR ÇÖL HAREKETİ: YEŞİL YÜRÜYÜŞ

Cenne Şehri

🔸 Cenne şehri, Mali'nin orta kesimlerinde konumlanır. İç Nijer'e yakındır ve toplam 10 köyden meydana gelir. Fakat şehrin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmez.

🔸 Aslen şehrin ismi olan Dienne kelimesinin, Arapça"cinî" sözcüğünden geldiği tahmin edilmektedir.

ESKİ TÜRKÇEDEN ANADOLU AĞIZLARINA GEÇEN KELİMELER

Mali'nin sembolü: Cenne Camii 📍

🔸 Dünya üzerinde birbirinden farklı mimariye sahip, eşsiz güzellikleriyle pek çok cami bulunur. Buna en güzel örnek ise Mali'deki "Cenne Camii" gösterilebilir.

🔸 Cenne Camii, Mali'nin merkezinde kerpiçten inşa edilen, Sudan- Saheli mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir.

*Sudan- Saheli mimarisi nedir?
Bu mimari çeşidi, Sahra'nın güneyinde, verimli orman bölgelerinin kuzeyinde kullanılan mimari terimin adıdır. Batı Afrika'nın Sahel ve Sudan otlak bölgelerindeki Afrika halklarında yaygın olan yerli mimari stili ifade etmek için kullanılır.

SIRA DIŞI MİMARİLERİYLE GÖZ KAMAŞTIRAN CAMİLER

Afrika'nın en büyük yapısı

🔸 Cenne Camii, şehrin merkez noktasında konumlanan Afrika'nın en meşhur mabedidir. "Cenne Eski Kasabaları" ile beraber 1988'de UNESCO tarafında Dünya Miras Listesi'nde yer alır.

🔸 Bu camiyi özel kılan özelliği ise her yıl rüzgâr ve yağmurun neden olduğu aşındırma sonucu, yerel halkın camiyi çamurlarla sıvamak zorunda kalmalarıdır.

🔸 Cenne halkını heyecanlandıran bu an, onlar için kutsal kabul edilir. Bu nedenle her yıl caminin onarıldığı gün, Cenne'de "Çamur Bayramı" olarak kutlanır.

Caminin tarihi

🔸 Mali'nin sembolü Cenne Camii, İslam mimarisinin en farklı yapılarındandır ve kentin merkezinde olduğundan her yerden görülebilmektedir.

🔸 Saray olarak inşa edilen caminin tarihi 12. yüzyıla kadar uzanır. Günümüzdeki haline ulaşması ise 1907 tarihinde geçirdiği onarımdan sonra gerçekleşir.

ANADOLU'NUN İNCİLERİ: AHŞAP CAMİLER

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN