Arama

Mali’nin sembolü: Cenne Camii

Kuraklığın, açlığın ve hastalıkların hüküm sürdüğü Mali'nin Cenne şehrinde, halkın merakla ve heyecanla beklediği tek bir olay vardır. Tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan Cenne Camii'nin çamurla onarılması... Bu yenilenme çalışması, Mali halkına yaşanan tüm kötü anları unutturmaya yeter. Peki, bu camiyi Batı Afrika'nın en önemli yapısı kılan şey neydi?

🔸Eski hac yolu üzerinde olan cami, başta Cenne halkı olmak üzere Batı Afrika'da bulunan diğer ülkeler için de kutsi bir değer taşır.

🔸 Mali Krallığı döneminde bölgeye kazandırılan bu yapı, yoksullukla mücadele eden halkı motive eden ve zor şartlar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışan insanları sevindiren tek etmendir.

GÜNEY AFRİKA'NIN TARİHİ: ÜMİT KALESİ

Odun ve kerpiçten doğan sanat

🔸 Diğer adı Djenne Ulu Camii olan yapı, "Sahel Sudanez" denen mimari tarzında "Banco" adı verilen konik biçimli ve sarmal minarelere sahiptir.

🔸 Kerpiçten yapılan duvarlara monte edilen yüzlerce odun, yağmur mevsiminde onarım iskelesi işlevi görür. Hiçbir dekoratif özellik ve süsleme içermeyen bu sade yapının en önemli süs öğesi yine iskele görevini üstlenen bu odunlardır.

🔸 Camiyi destekleyen 99 kolon bulunur. Her biri, Allah'ın (CC) güzel isimlerini taşır.

EŞSİZ BİR MİMARİ MALZEME: KERPİÇ

  • 10
  • 10

🔸 Kerpiç caminin havalanması için "ladis" denilen 114 adet topraktan pişirilmiş bacalar kullanılır. Havalandırma bacası sayısı da yine Kur'an-ı Kerim'in her bir ayetini temsil etmektedir.

🔸 Motiflerle bezenmiş her bir bacanın kapağı, yağmur sezonunda kapatılırken yılın büyük bir bölümünü oluşturan kurak dönemde işlevini yerine getirmek üzere açılmaktadır.

↪Cenne Camii'nin yerel dilde "Santavan" denilen üç minaresi bulunur. Her bir minare, dönemin kral ve eşlerini temsil etmektedir. Ortadaki büyük minare, camiyi inşa ettiren Kral İbrahim'i sembolize ederken, yanındaki iki küçük minare de Kral'ın eşleri El Farimata ve Ummu Hulmus'ı temsil eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN