Arama

Matematik ve Astronomi geleneğinin temsilcisi

On beşinci yüzyılda yaşamış olan önemli bir astronomi ve matematik bilginidir. Babası Timur'un torunu olan Uluğ Bey'in doğancı başısı idi. "Kuşçu" lâkabı buradan gelmektedir. Ali Kuşçu, Semerkand'da doğmuş ve burada yetişmiştir. Burada bulunduğu sıralarda, Uluğ Bey de dâhil olmak üzere, Kadızâde-i Rûmî (1337-1420) ve Gıyâsüddin Cemşid el-Kâşî gibi dönemin önemli bilim adamlarından matematik ve astronomi dersleri almıştır.

  • 13
  • 14
Matematik ve Astronomi geleneğinin temsilcisi

İSTANBUL'A GELİŞİYLE BAŞLATTIĞI YENİ BİLİM GELENEĞİ

Ali Kuşçu, Maveraünnehir'de gelişen matematik ve astronomi geleneğinin temsilcisi olarak İstanbul'a gelmişti. Aslında bu Osmanlı bilim tarihi açısından önemli bir olaydır. Çünkü o tarihlerde İstanbul'da Ali Kuşçu ayarında astronomi bilgini yoktu. İstanbul'a gelişiyle başlattığı yeni bilim geleneği, hem Maveraünnehir bilim geleneğinin

stanbul'a taşınmasını sağlamış hem de astronomi biliminin Osmanlılarda yayılmasına neden olmuştur. Diğer taraftan, eserleriyle de çok sayıda medrese öğrencisini etkileyerek birçok önemli bilginin yetişmesine yardımcı olmuş, Osmanlı dünyasında matematik ve astronomi bilimlerinin temellerini atmıştır. Ali Kuşçu, Molla Hüsrev ile birlikte Fatih Medreseleri'nin programlarını hazırlamıştır.

Burada dikkat çekilmesi gereken nokta, bu medreselerin çerçevesini çizen vakfiyede, dini bilimlerin yanı sıra pozitif bilimlerin de okutulmasının şarta bağlanmış olmasıdır.

  • 14
  • 14
Matematik ve Astronomi geleneğinin temsilcisi

KAYNAKÇA

Adıvar, A. A., "Ali Kuşçu", İslam Ansiklopedisi, Cilt I, MEB, 1940.

Adıvar, A., Osmanlı Türklerinde İlim, Remzi Kitabevi,1982.

Aydın, C., "Ali Kuşçu", İslam Ansiklopedisi, Cilt 2,

Türkiye Diyanet Vakfı, 1989.

Dizer, M., Ali Kuşçu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1988.

Fazlıoğlu, İ., "Ali Kuşçu", Yaşamları ve Yapıtlarıyla

Osmanlılar Ansiklopedisi, Cilt I, YKY, 1999.

İhsanoğlu, E., Şeşen, R., İzgi, C., Akpınar, C., Fazlıoğlu, İ., Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi, Cilt I, Ed. Ekmeleddin

İhsanoğlu, IRCICA, 1997.

İhsanoğlu, E., Şeşen, R., İzgi, C., Osmanlı Matematik

Literatürü Tarihi, Cilt I, Ed. Ekmeleddin İhsanoğlu, IRCICA, 1999.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN