Mavi elbiseli şehir "Şafşavan"
Fas'ın kuzeyinde yer alan "Şafşavan " (Chefchaouen ), tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve olağanüstü mimarisiyle dünyanın her köşesinden gelen turistleri büyüleyen bir kasaba. Kasabanın en belirgin ve ilgi çekici özelliği ise mavinin her tonunu bulabileceğiniz ilginç mimarisi…
Giriş Tarihi: 26.06.2018
15:09
Güncelleme Tarihi: 26.06.2018
15:39
Şafşavan, Fas'ın kuzeybatısında yer alan küçük bir şehir. Atlas Dağları'nın uzantısı olan Rif Dağları eteğinde kurulu olan Şafşavan, tarihi Tanca kentine yakın bir konumda yer alıyor. Berberi dilinde Boynuz anlamına gelen Şafşavan'ın Fransızca ve diğer batı dillerinde yazılış şekli Chefchaouen .
Şafşavan kentine İstanbul'dan gelmek için öncelikle Kazablanka'ya ulaşmak gerekiyor. İstanbul'dan Kazablanka'ya aktarmasız uçuşlar mevcut. 5 saatlik bir uçuştan sonra Kazablanka'ya ulaşmak mümkün. Kazablanka'dan da yaklaşık beş saatlik bir karayolu yolculuğuyla Şafşavan'a gidiliyor. Kazablanka ile Şafşavat arası 338 kilometrelik bir uzaklık var.
ŞAFŞAVAN HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Şafşavan, Fas'ın bir kenti. Ülkenin kuzeybatısında yer alan Şafşavan başkent Rabat'a 250 kilometre uzaklıkta. Resmi dilin Arapça olduğu Şafşavat'a turizmin etkisiyle İngilizce, Fransızca veya İspanyolca konuşabilen insanlara rastlamak mümkün.Kentte Fas'ın para birimi olan Dirhem geçerli. Fas ile Türkiye arasında iki saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır.
Yapılan anlaşma doğrultusunda en az altı aylık geçerli pasaportu bulunan Türk vatandaşları, Fas'ta doksan günden az süreli seyahatlerinde vizeden muaf.
Chefchaoen 1471'de Yahudiler'in sığınmak amaçlı kurduğu eski bir kent. Kentin masmavi olmasının -bir rivayete göre- temel nedeni de bu. Tevrat'a göre, İsrailoğullarının ibadet kıyafetlerinin dört köşesinden sarkması gereken püsküllerin thelet ya da tekhelet rengi iplerle burulması gerekiyormuş ve bu boya da hilazon adı verilen kabuklu bir deniz canlısından elde ediliyormuş. Chefchaoen'in rengi de bu hayvandan elde edilen tekhelet'e dayanıyor.
Arap ve Musevilerin İspanya'dan sürüldüğü 1930'lu yıllarda buraya gelip yerleşen halk, diğer bir rivayete göre de böceklerden korunmak için şehri maviye boyamış. Kenti maviye boyama geleneği yüzyıllarca sürmüş. Günümüzde mavi pigment, kutularla-çantalarla kentin dört bir tarafında satılıyor ve kent sakinleri evlerini, saksılarını, balkonlarını, kapılarını, merdivenlerini, gözünüzün alacağı her insan yapısını bu maviye boyamaya devam ediyor. Pek çok evde, iç mekanların da maviye boyanması yaygın.