Arama

Medeniyet şehri "turizm ve ihracatla" şaha kalktı

Medeniyet şehri turizm ve ihracatla şaha kalktı

Çok sayıda tescilli yapısıyla adeta açık hava müzesini andıran ve turistlerin gözdesi olma yolunda hızla ilerleyen "hoşgörü kenti" Mardin, gelişen sanayisiyle de Güneydoğu'nun parlayan yıldızı oldu.

Teşvik uygulamalarıyla son yıllarda üretimde büyük gelişme gösteren Mardin, geçen yıl 910 milyon dolarlık ihracat yaparken, ülkenin un ve bulgur dış satımında ilk sırada yer aldı.

Turizmdeki yatırımlarla geçen yıl 20 bini yabancı 232 bin turistin konakladığı şehir, 2023 yılında 1 milyon turist ağırlamayı hedefliyor.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Altındağ: "Turizmde bu yıl 400 bin turist ve 200 milyon lira gelir, 2023 yılında ise 1 milyon turist ve 1 milyar lira gelir hedefliyoruz. Bu çok zor bir şey değil."

Medeniyet şehri turizm ve ihracatla şaha kalktı

Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı gibi onlarca medeniyeti bünyesinde barındıran, dar sokakları, taşın oya gibi işlendiği evleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunan Mardin, tesis edilen huzur ortamı sayesinde turizmde hedef büyüttü.

Medeniyet şehri turizm ve ihracatla şaha kalktı

İlgili kanun uyarınca 6 yıl önce "büyükşehir" statüsü kazanan Mardin, teşvik uygulamalarıyla da kısa zamanda büyük gelişme gösterdi. Geçen yıl 910 milyon dolarlık ihracat yapan Mardin, ülkenin un ve bulgur dış satımında ilk sırada yer almayı başardı. Son 15 yılda devletin 25 milyar lirayı aşan yatırımı sayesinde Mardin'in önü açıldı.

Medeniyet şehri turizm ve ihracatla şaha kalktı

Yaklaşık 15 yıl önce kentin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almasının hedeflenmesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde önemli projeler uygulamaya geçirildi. Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sayesinde yaklaşık 200 beton yapı yıkıldı, 650 iş yerinin cephesi tek tip hale getirilerek, kent modern görünüme kavuşturuldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN