Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr
Kanuni Sultan Süleyman tarafından "Ser Mimaran-ı Cihan ve Mühendisan-ı Devran " (Cihan mimarlarının ve devrin mühendislerinin başkanı) övgüsüne mazhar olan muhteşem mimar Koca Sinan gibi Kayseri li olan Mimar Balyan Ailesi'nin birçok ferdi, yaşadıkları 18. ve 19. yüzyılda imza atmış oldukları eserlerle Osmanlı Devleti'nin son dönemine adeta damga vurmuşlardır.
Giriş Tarihi: 02.04.2018
17:57
Güncelleme Tarihi: 02.04.2018
18:14
SARKİS BALYAN
Sarkis Balyan 1835-1899 yılları arasında yaşamıştır. Garabet Amira Balyan'ın oğludur. 1843 yılında ağabeyi Nigoğos Balyan ile birlikte Paris 'e gitmiştir. Collège Sainte-Barbe de Paris okulunu bitirmiştir. Ecole des Beaux Arts 'tan mezun olmuştur. Sarkis Balyan , İstanbul'a döndükten sonra babası ve ağabeyi ile birlikte çalışmıştır. Onlar öldükten sonra ise kardeşi Hagop Balyan 'la çalışmaya devam etmiştir.
En önemli eserleri arasında:
-Beylerbeyi Sarayı
-Beşiktaş Makruhyan Ermeni Okulu
-Çırağan Sarayı
-Valide Camii
-Zeytinburnu Barut Fabrikası
-Beşiktaş-Akaretler 138 daireli evler
-Harbiye Nezareti
-Mekteb-i Tıbbiye
-Maçka Silahhanesi
-Malta köşkü
-Baltalimanı Yalısı
-Adile Sultan Sarayı (Kandilli)
-Yıldız Sarayı Büyük Mabeyin Binası
-Çadır Köşkü, Malta Köşkü
-Şale Köşkü (2. kısım)
-Çit Kasrı
-Çağlayan Kasrı (Kâğıthane)
-Ayazağa Köşkü (Maslak)
-Kalender Köşkü
-Zincirlikuyu Kasrı
-Tokat Köşkü (Beykoz)
-Alemdağ Av Köşkü
-Abdülaziz Av köşkleri (Validebağ ve Ayazağa)
-Sultan Çiftliği Köşkü (İzmit)
-Kâğıthane Camii
-Bahariye Nezareti
-Maçka Karakolhanesi
-Hamidiye Saat Kulesi
HAGOP BALYAN
Hagop Balyan 1837-1875 yılları arasında yaşamıştır. Garabet Amira Balyan'ın oğlu ve Sarkis Balyan'ın kardeşidir. Paris 'teki Sainte-Barbe Koleji 'nin mimarlık bölümünden mezun olmuştur. Babasının ölümünden sonra kardeşi Sarkis Balyan'la birlikte çalışmıştır. Kardeşiyle aralarındaki işbölümü tam olarak bilinmediği için birlikte yaptıkları eserlerden hangilerinin Hagop Balyan'a atfedilebileceği kesin olarak bilinmemektedir.Birlikte yaptıkları projelerde Sarkis Balyan'ın daha ziyade muhasebe ve müşteri ilişkilerini yürüttüğü, Hagop Balyan'ın ise tasarım ve çizimle uğraştığı düşünülmektedir. Sarkis Balyan daha çok göz önünde olduğu için ismi daha çok bilinir.