Arama

Mimar Sinan'ın 3 eseri: Şehzade, Süleymaniye ve Selimiye camileri

Mimar Sinan, ortaya koyduğu eserlerdeki ustalık, mühendislik, ince işçilik ve mimari dehasıyla tarih boyunca hayranlık uyandırdı. Mimar Sinan'ın "çıraklık eserim" dediği Şehzade Camii, İstanbul'da inşa ettiği ilk eserdi. "Kalfalık eseri" Süleymaniye Camii'ndeki mimari dehası ile "Koca Sinan" olarak anılmaya başladı. Hayatı boyunca pek çok şahesere imzasını atan Sinan, "ustalık eseri" olan Selimiye Camii'ni ise 85 yaşında iken inşa etti. Sırrı çözülemeyen dehasıyla Mimar Sinan'ın 3 eserini derledik.

  • 5
  • 12
MİMAR SİNAN’IN KALFALIK ESERİ: SÜLEYMANİYE CAMİİ
MİMAR SİNAN’IN KALFALIK ESERİ: SÜLEYMANİYE CAMİİ

🔸 Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan külliyenin bir parçası olarak 1557'de inşa edilen cami, Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" olarak tanımlanmıştır.

🔸 İstanbul'un dokusuyla adeta bütünleşen külliye, medreseler, şifâhâne, dârülkurrâ, dârüzziyâfe, türbeler ve bunları birbirine bağlayan sokak örgüsüyle geniş bir alana yayılır.

🔸 Bu yapılar topluluğu, mimaride Sinan okulunun zirve noktalarından birini temsil ettiği için önemlidir.

Mimar Sinan'ın eserleri hakkında 33 ilginç bilgi

🔸 Evliya Çelebi, bütün yapılarla birlikte bu külliyenin "bin kubbe" ile örtülü olduğunu, 3 bin kişinin burada hizmet verdiğini yazar. Cami ve çevresindeki yapılar tamamlandıkça şerbetler dağıtılmış, bahşişler verilip kurbanlar kesilmiştir.

🔸 Minarelerin dört adet oluşu ve toplam on şerefeli düşünülmüş bulunması, Kanuni Sultan Süleyman'ın onuncu Osmanlı sultanı ve fetihten sonra başa geçen dördüncü padişah olması ile açıklanır.

Süleymaniye'nin sırları

  • 9
  • 12
MİMAR SİNAN’IN USTALIK ESERİ: SELİMİYE CAMİİ
MİMAR SİNAN’IN USTALIK ESERİ: SELİMİYE CAMİİ

🔸 Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden kabul edilen ve Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" olarak bilinen cami, Sultan II. Selim'in emriyle 1575 yılında Edirne'de inşa edilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN