Arama

Mimar Sinan’ın eserleri hakkında 33 ilginç bilgi

Mimarlık tarihinin mihenk taşı olan Mimar Sinan, eserlerindeki ustalık, mühendislik, ince işçilik ve asırlardır çözülemeyen dehasıyla hayranlık uyandırır. Bir asırlık ömrüne 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa hastane, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eser sığdırdı. Peki, günümüzde mimari ve estetik değeri bakımından aşılamayan eserlere imzasını atan Mimar Sinan'ın sırrı neydi?

  • 15
  • 32
CAMİNİN ÖLÇÜLERİNDE ANLAMLAR YÜKLEDİ
CAMİNİN ÖLÇÜLERİNDE ANLAMLAR YÜKLEDİ

Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin içindeki ölçüleri de ebcet hesabına göre tasarlamıştı. Cami içindeki mesafeler ölçüldüğünde, bütün mesafeler ebcet hesabı ile "Allah" isminin katları oluyor. Minare yüksekliği, kubbe çapı gibi bazı uzunluk ve açılar birbirine orantılandığında "Pi" sayısı ya da dünya ekseninin eğim açısı olan 23 gibi rakamları verdiği söyleniyor.

  • 16
  • 32
DÖRT MİNARE NEYİ TEMSİL EDİYOR?
DÖRT MİNARE NEYİ TEMSİL EDİYOR?

Caminin mimarisinde oldukça ilginç detaylar bulunuyor. Avlunun dört köşesinde bulunan dört minare, Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah oluşunu simgeliyor. Bu minarelerin camiye bitişik, ikisi üçer şerefeli ve 76 metre yüksekliğindeydi. Diğer ikisi ise ikişer şerefeli ve 56 metre yüksekliğindeydi. Minarelerdeki bu on şerefe, Kanuni'nin Osmanlı'nın onuncu padişahı olduğuna işaret ediyor.

  • 17
  • 32
YAPILMASI İMKANSIZ GÖRÜLEN KUBBEYİ İNŞA ETTİ
YAPILMASI İMKANSIZ GÖRÜLEN KUBBEYİ İNŞA ETTİ

II. Selim bir cami yaptırmak istiyordu. Rivayete göre, rüyasında yaptırmak istediği cami için Peygamber Efendimizin Edirne'yi işaret ettiğini gören Sultan, caminin Kavak Meydanı'nda yapılmasını buyurdu. Mimar Sinan tarafından serhat boyunda temeli atılan caminin inşası 6 yıl sürdü.

İslam mimarisini seleflerinden aldığı noktadan saha ileri noktaya taşıyan Sinan, Selimiye Cami'de Ayasofya'nın kubbesinden daha büyük bir kubbe inşa etti. Bu ilmi alanda ne kadar ileride olduğunu göstermesi açısından önemlidir. 31.28 metre çapındaki bu kubbe o dönemde imkânsız görülüyordu. Ayasofya'dan daha büyük olan kubbesi, 6 metre genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük fil payeye oturuyor. Köşelerde dört, mihrap yerinde bir yarım kubbe merkezi kubbeyi destekliyor.

  • 18
  • 32

Selimiye gibi bir eser ve böyle mükemmel bir kubbe, ne Hıristiyan ne de İslam dünyasında inşa edilemedi. Özellikle kubbe mimarisinde zirveye çıkan Sinan, kubbede yapılabilecek her gelişmeyi sağladı. "Kubbeyi zirveye taşıyan mimar" olarak da adlandırılan Mimar Sinan, kubbenin gelişebildiği en uç noktaya kadar ustalığını sergiledi.

  • 19
  • 32
SELİMİYE’NİN MİMARİ DEĞERİ HALA AŞILAMADI
SELİMİYE’NİN MİMARİ DEĞERİ HALA AŞILAMADI

Selimiye Cami'nin mimari ve estetik değeri bakımından hala aşılamadı. Zemin mühendisliğini, depremi hesaba katan Mimar Sinan, topraktan camilerini ısıtır. Sinan "ustalık eseri" olarak adlandırılan Selimiye Camii'nin inşası sırasında, içerisinde devekuşu yumurtası olduğu bilinen "Horasan harcı" karışımını kullandı. Kandil çanaklarına, tıpkı Süleymaniye'deki gibi bu yumurtalardan yerleştirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN