Arama

Mimar Sinan’ın halefi: Davut Ağa

Mimar Davud Ağa, Mimar Sinan'ın baş mimar olduğu dönemde desteklediği ve başarılı bulduğu önemli çıraklarındandır. Eserleriyle çağlar ötesi yapılar ortaya koyan Sinan'ın hayatını kaybetmesiyle beraber Davud Ağa, Hassa Mimarlar Ocağı Teşkilatı'nın başına geçer ve 1588-1598 yılları arasında imparatorluğa baş mimarlık yapar. Mimar Sinan'dan edindiği mimari birikime kendine has üslup özelliklerini de ekleyen usta isim kendisinden sonraki mimarları da etkiler.

Mimar Davud Ağa'nın hayatı

🔸 Mimar Davud Ağa'nın doğumuna ve hayatının ilk dönemlerine dair fazla bilgiye ulaşamasak da mimarın suyolu nazırlığı yani bakanlığı döneminden itibaren Mimar Sinan'ın kontrolünde çalıştığı ve koca mimarın tecrübelerinden istifade ettiğine dair bilgilere ulaşabilmekteyiz.

🔸 Belgeler doğrultusunda Mimar Davud Ağa ile ilgili ilk olarak, Mimar Sinan'ın Edirne'de Selimiye Camisini inşa ettiği sıralarda Horoz Memiler, Mehmed Ağalar ve Dalgıç Ahmet Çavuşlarla birlikte Koca Sinan'ın çırakları arasında bulunduğu bilinmektedir.

Mimar Sinan'ın inşa ettiği su tesisleri

🔸 Mimar Davud Ağa ile ilgili yine ilk bilgiler 1575 tarihinde suyolu nazırı sıfatı ile Kağıthane ve Kırkçeşme su yollarına zarar veren binaları keşfetmesine dair kayıt altına alınan belgelerde karşımıza çıkar.

🔸 Davud Ağa bu dönemde Topkapı Sarayı'nın su yolunu onararak haritasını çıkarır, Eyüp'teki kemerlerin ve lağımların onarımını yapar ve doğal afetler sonucu zarar gören köprü ve su yollarını yeniden inşa ettirir.

Mimar Sinan'ın 3 eseri: Şehzade, Süleymaniye ve Selimiye camileri

🔸 Gerek suyolu nazırlığı gerekse ustasının sağlığında meydana getirdiği eserlerle başarılı bir geçmişe sahip olan Davud Ağa, 1588'de ustası Mimar Sinan'ın ölümünün ardından Hassa baş mimarlığına getirilir ve imar faaliyetlerine hızla devam eder.

🔸 O dönemde Hassa baş mimarının görevleri arasında keşifler de vardı. Bu gelenek Davud Ağa döneminde de sürdürüldü. 1594 - 1595 yılında Hüseyin Ağa evkafından bir hanın tamir keşfini yapan Davud Ağa, 1596 - 1597 yılında da Galata'da Alaca Mescid ile Çelebi Mahallesi'ndeki Hüseyin Ağa vakfından dükkanların tamir keşfini gerçekleştirdi.

Edirne'ye şaheserler bırakan bir başmimar: Mimar Sinan

🔸 Gerek külliye kuruluşları, gerekse medrese merkezli küçük ölçekli külliyelerin başarılı bir temsilcisi olan Mimar Davud, 16. yüzyılın son büyük ölçekli külliye faaliyeti Yeni Cami Külliyesi'ni tamamlayamadan hayatını kaybeder.

🔸 Mimar Davud Ağa, Osmanlı mimarisine sadece inşaat faaliyetleriyle değil yetiştirdiği ya da yetişmesine katkıda bulunduğu sanatkarlarla da hizmette bulunur. Bu sanatkarlar arasında Sedefkâr Mehmed Ağa ve Dalgıç Ahmed Ağa da yer alır.

İslam'ın sanata bakış açısı nedir?

Mimar Davud Ağa'nın üslubu

🔸 1588 tarihi itibariyle Hassa baş mimarı olarak karşımıza çıkan Davud Ağa genel anlamda ustası Sinan'ın üslup özelliklerine sadık kalır.

🔸 Davud Ağa yapı tipolojilerinde ustasından çok farklı plan tiplerine başvurmaz ve Osmanlı mimarisinin klasik dönem içerisindeki üslubun gidişatını değiştirecek keskin uygulamalardan kaçınır.

Bilgi notu:
Mimar Davud Ağa her ne kadar ustası Mimar Sinan'ın çizgisinden şaşmasa da tamamen ustasının izinden de ilerlemez.

Yapımı 66 yıl süren Osmanlı camisi: Yeni Cami

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN