Arama

Minyatür sanatı hakkında 10 bilgi

Osmanlı saray kültürünü en canlı biçimde yansıtan minyatürün tarihi çok daha eskilere dayanıyordu. Selçuklu döneminden itibaren sanat tarihimizdeki sarsılmaz yerini 19. yüzyıla kadar korudu. İran etkisiyle gelişti fakat Osmanlı sanatçılarının elinde bilhassa Levni ile özgün bir çizgiye ulaştı. Peki, minyatürün Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarında gelişim süreci nasıldı? Bu eşsiz sanat hangi hükümdar döneminde en parlak dönemini yaşadı? İşte küçük dünyasından koca bir imparatorluğun ihtişamını yansıtan minyatürler hakkında ilgi çekici 10 bilgi...

9. 19. yüzyıl başlarında yenileşme hareketleriyle birlikte minyatürde de Batı resim sanatının etkileri görüldü. 1750 yılından sonra Osmanlı minyatürü daha çok kıyafet albümleri ve padişah portreleriyle sürmüştü. Enderunlu Fâzıl'ın çeşitli ülkelerin güzelliklerini anlatan Hûbannâme ve Zenannâme'sinin minyatürlü kopyalarında çeşitli kadın ve erkek tipleri yerel kıyafetleriyle resmedilmişti.

  • 10
  • 10

10. 19. yüzyılın başlarında hazırlanan kıyafet albümleri ve sefâretnâmede yer alan resimlerdeki üç boyutlu tarz, sulu boya teknikleri ve tek figür çalışmaları, geleneksel Osmanlı minyatürünün sona ermesine yol açmıştı. Bu dönemde Osmanlı Sarayı'nın hizmetinde bulunan Refail ve Kostantin Kapıdağlı gibi ressamlar tuval üzerine yaptıkları padişah portrelerinin dışında kâğıt üzerine de çalışan son sanatçılardır.

Minyatür yerini yavaş yavaş çağdaş resme bırakmaya başladı. Ama Batı'da olduğu gibi halen Türkiye'de de geleneksel bir sanat olarak varlığını sürdürmektedir. Bu eşsiz sanat, Prof.Dr. Süheyl Ünver'in çabalarıyla tekrar günümüzde yaygın hale gelmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN