Mozart kimdir? Mozart'ı kim, nasıl öldürdü? 🎹
Müzik dehalarından biri olan Wolfgang Amadeus Mozart, sadece 35 yıl yaşadı. Buna rağmen ardında 626 eser bıraktı. Ölüm sebebi, Mozart hakkında muallakta kalan pek çok şeyden yalnızca bir tanesi. Peki, Mozart nasıl öldü?
Giriş Tarihi: 06.11.2019
08:22
Güncelleme Tarihi: 06.11.2019
09:56
600'DEN FAZLA ESER BESTELEDİ
Mozart'ın en büyük rakibi, kırktan fazla opera yazan italyan besteci Antonio Salieri'ydi
Wolfgang Amadeus Mozart, çok erken yaşlardan itibaren olağanüstü doğal yeteneğini gösterdi ve beş yaşından itibaren müzik besteledi. Müzik tarihinin en büyük müzisyenlerinden biri kabul edildi. Piyanist, orgcu, kemancı ve şef olan Mozart 600'den fazla eser besteledi.
Mozart toplamda 600'ün üzerinde eser bestelemiştir. Bunlar arasında 41 senfoni, 27 piyano konçertosu, 5 keman konçertosu, 24 konser aryası, 23 yaylı çalgı dörtlüsü, 22 opera bulunur.
1780 yılında Mozart, ilk büyük operası İdomeneo'yu Münih'te sahneledi. Daha sonra Viyana'ya yerleşti. Viyana'da bulunması, Türk tarihi için önem taşır. Türklerin Avrupa'da ilgi duyulduğu olduğu o yıllarda, Mehter Marşı'ndaki ritimlerden esinlenerek Rondo Alla Turca, yani Türk Marşı'nı besteledi.
Ardından, "Saraydan Kız Kaçırma" operası ile büyük ses getirdi. Operada söz edilen saray Topkapı Sarayı'ydı ve opera Osmanlı'dan bahsediyordu.
KISKANÇLIĞIN GETİRDİĞİ DÜŞMANLIK
Mozart aslında yedi kardeşin en küçüğüdür ancak Maria Anna dışındaki beş kardeşi, henüz bebekken ölmüştür.
O dönem Mozart'ı oldukça kıskanan bir müzisyen vardı. Viyana Sarayı'nın baş bestecisi, Antonio Salieri... Salieri, Mozart'ın evine hizmetçi kılığında bir casus gönderecek kadar ileri gitmiş, bütün özel hayatını takip ederek krala onun açıklarını anlatmıştır. Mozart ise bu dönemde maddi sıkıntılar çekmiş, yeteneksiz öğrencilere bile ders vererek geçinmeye çalışmıştır.
"Mozart kulağı" tabiri, belli bir kulak bozukluğunu tanımlamak için kullanılır. Araştırmacılar Mozart ve oğlu Franz'ın kulağının doğuştan kusurlu olduğuna inanıyorlar.
Mozart'ın ölmeden önce nasıl hastalandığı ana hatlarıyla biliniyor. Mozart, "Sihirli Flüt", "Titus'un Merhameti", Klarnet Konçertosu, Requiem'in bazı bölümlerini yazdığı yoğun bir dönemin ardından, 20 Kasım 1791'de yatağa düştü. Elleri ve ayakları şişti. Halsizleşti, kustu ve ateşlendi.
Mozart'ın müziğinin epilepsi hastaların yardım ettiği, ineklerin süt üretimini arttırdığı ve doğmamış bebeklerin zeka seviyesini geliştirdiği düşünülüyor.
4 Aralık akşamı Mozart'ın durumu ağırlaştı ve doktoru Thomas Closset eve çağrıldı. Mozart'ın başına soğuk kompresler uygulanmasını istedi. 5 Aralık'ta, gece yarısından bir saat sonra, Mozart 35 yaşında hayata gözlerini yumdu.