Arama

Yetki ve mülkiyetin nişanesi mühür

Mezopotamya'da ortaya çıkıp yayılım gösteren mühür, bir tür imza niteliği taşımaktaydı. Yetki ve mülkiyetin ifadesi olan mühür, yöneticilerden halka kadar toplumun tüm kesimi ve kurumları tarafından kullanılan bir simgeydi. Günümüzde de yine benzer amaçlarla kullanılır. Mührün tarihsel serüvenini sizin için araştırdık.

🔴 Mühür (hâtem) genellikle hazırlanan belgelerin sonuna basılarak belgeleri geçerli hale getirip sonuçlandırdığından "hatm" kökü "bir şeyi sonuçlandırmak, bitirmek" manasında da kullanılır.

🔴 Peygamber Efendimiz (SAV) "hâtemü'n nebiyyîn" olarak anılır. Bu ifade Kur'an-ı Kerim'de, Peygamber Efendimiz'in (SAV) hem son peygamber hem de kendisinden önceki peygamberleri tasdik eden ilahi bir mühür olduğu şeklinde açıklanır.

🔴 Peygamber Efendimiz'in (SAV) yuvarlak akik taşından yapılmış mühürlü bir yüzüğe sahip olduğu bilinmektedir. Peygamberimiz (SAV) devlet yazışmalarında ve mektuplarında bu yüzükteki mührü kullanırdı.

🔴 Mührün alt kısımda Muhammed, ortada Resul ve üst kısımda Lafza-i celâl olacak şekilde dizilmiş Muhammed Resûlullah yazıyordu. Peygamberimizin (SAV) vefatının ardından bu mühür, Hz. Ebu Bekir (RA) ve Hz. Ömer kullanmış (RA), Hz. Osman (RA) onu Medine'deki Eris Kuyusu'na düşürmüş ve sonrasında aynısını yaptırmıştır.

Osmanlı padişahlarının mühürleri

🔴 Çok eski zamanlardan bu yana kullanılan mühür, yetki ve mülkiyetin bir ifadesidir. En eski mühürler Mısır'daki papirüslerde karşımıza çıkar.

🔴 Ulaşılabilen en eski Müslüman mührü Mısır Fatih'i ve valisi Amr bin al-As'a aittir. Peygamber Efendimiz (SAV) hicretin yedinci yılında mühür kullanmaya başlamıştır.

🔴 Hitit ve Mısır geleneklerinde, girilmesi istenmeyen kapı, açılması istenmeyen sandık ve mektup vb. eşyalar mühürlenirdi. Arkeolojide bu tür mühür baskılarına bulla denilir. Bullaların yerini bugün de kullanılan kurşun mühürler almıştır. İslam tarihinde ulaşılmış en eski mühürler Emevi dönemine aittir.

🔴 Türk devletlerinde resmi hükümlere ve bildirilere kırmızı mürekkepli mühür basılırdı ve buna "al tamga" denirdi. Günümüzde de resmi koruma, kapatmalarda kullanılan mührün mumu kırmızıdır.

Ha't sanatının kullanılma sahaları

🔴 Hakanın sofrası, içecek ve yemek kapları başkaları tarafından kullanılmasın diye mühürlenirdi. Aynı zamanda bu çeşit eşyalara tamgalık denirdi.

🔴 Bu tür uygulamalar halen devam sürmektedir. Günümüzde de kanun zoruyla kapama ve iptal işlemlerinde ısı ile eritilen mühür mumu üzerine kurumların resmi mührü basılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN