Arama

Müslüman bilim adamları ve buluşları

Müslüman bilim adamları bütün dünyayı etkiledi. Batı'nın kendi icadı olarak aksettirdiği birçok buluş aslında İslam medeniyetindeki çalışmaların ürünüydü. İlk uçak yapımından mikrobun ilk kez tanımlanmasına kadar astronomi, matematik, mühendislik gibi pek çok alanda ilke imza atan 6 Müslüman bilim adamını ve dünyaya armağan ettiği buluşlarını sizler için derledik.

  • 8
  • 13
GIYASEDDİN CEMŞİD: ONDALIK KESRİ BULDU
GIYASEDDİN CEMŞİD: ONDALIK KESRİ BULDU

Semerkant'ın en büyük âlimlerinden olan Gıyaseddin Cemşid, döneminin önemli matematik ve astronomi bilim adamıdır.

Simon Stefan, Newton, Kepler gibi birçok bilim adamına atfedilen çalışmanın asıl sahibi olan Gıyasettin Cemşid, astronomi, trigonometri, matematik ve makine bilimi gibi pek çok bilim alanında değerli çalışmaları kaleme aldı. Pi sayısının hesaplanması, binom açılımı, gök cisimlerinin şekillerinin keşfi gibi birçok ilke imza attı.

Bilim adamı Kepler'e mal edilen gezegenlerin yörünge elips şeklinde olduğu bilgisi, aslında bu Avrupalı bilim adamından yaklaşık 100 sene önce yaptığı çalışmalarla Gıyaseddin Cemşid tarafından keşfedildi.

Gıyaseddin Cemşîd, ondalık kesirleri ilk defa kullanan âlimdir. Simon Stefan'a atfedilen ondalık kesirlerin keşfi aslında Gıyaseddîn Cemşîd'e aitti.

  • 10
  • 13

Simon Stefan'dan yüz altmış sene önce yaşayan Cemşid, ondalık sayılar üzerinde dört işlemi uyguladı. Avrupa'da ise, bu sistem ancak 16. asırdan sonra kullanılabildi.

Bu konudan bahseden Risâlet-ül-Muhîtiyye adlı eserinde, daire çevresi ile yarıçap arasındaki oranı çok açık bir şekilde göstermişti. Ondalık sayılarda virgül işareti kullanmadan, sayının tam kısmı üzerine tam sayı kelimesini koymak suretiyle sayının tam kısmının, ondalık kısmından ayrıldığı ilk defa bu eserde görülür.

Onun bulduğu bu değer, kendinden önceki matematikçilerin bulduğu değerden daha doğrudur. Ticari hesaba dair eserinde ise ondalık kesirlerde o, sıhâh tabirleri yerine virgül kullandı.

Gıyaseddin Cemşid Kaşi'nin bilime katkıları

  • 11
  • 13
KAMBUR VESÎM: VEREM MİKROBU
KAMBUR VESÎM: VEREM MİKROBU

17. yüzyılda yaşamış olan Kambur Vesîm döneminin önemli astronom ve hekimiydi. İlmi çalışmalarını Fatih'te Sultan Selim Çarşısı'ndaki hekim dükkânında yaptı. Kambur Vesîm, hastalıkların sadece tedavisi için değil aynı zamanda nedenlerinin de araştırılmasına önem verirdi.

Abbas Vesîm Efendi'yi en önemli çalışması verem mikrobunu keşfetmesidir.

Abbas Vesîm Efendi'nin verem hakkındaki görüşleri ve mikrobu tarifi, zamanına göre ileri bir seviyeydi.

  • 12
  • 13
BATTANİ: TRİGONOMETRİYİ BULDU
BATTANİ: TRİGONOMETRİYİ BULDU

İslam astronomlarının en büyüklerinden Battani'nin ismi Batı kaynaklarında lbetanius, Albategnus veya Albategni şeklinde anılır. 9. yüzyılın ilk yarısında Harran civarındaki Battan'da doğdu.

Geometri, teorik ve pratik astronomi ile astrolojide önde gelen alimlerden ve meşhur gözlemcilerden biri olan Battani, güneş ve ay gözlemlerine ait tablolar verip yeni buluşlarını açıkladığı yıldızların yerlerini ve hareketini gösteren çok önemli bir zîc yazdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN