Mutlaka gidilmesi gereken 5 müze
Her ülkenin kendine has mimarisi, sanat anlayışı, kültürü ve tarihi vardır. Bu kültürel miras müzeler ile görünür. İçerisinde barındırdığı eserler ve hikayeleri ile müzeler her zaman ilgi çekici yerler olmuştur. Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla İstanbul, birçok müzeyi bünyesinde barındırır. Bu kültürel yapılardan Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ni sizler için araştırdık.
Giriş Tarihi: 20.11.2023
10:58
Türk İslam Eserleri Müzesi
◾ Türk ve İslam Eserleri Müzesi , Türk ve İslam sanatı eserlerini kapsayan ilk Türk müzesidir. Müze, 1914'te Süleymaniye Külliyesi'nin İmaret bölümünde kurulur. Yapı, Evkaf-ı İslamiye Müzesi adıyla Osmanlı döneminde açılan son müzedir.
◾ Cumhuriyetin ilan edildikten sonra Türk ve İslam Eserleri Müzesi adını alır. 1983'te İbrahim Paşa Sarayı'na taşınır. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, yaklaşık 40 bin eser barındırır. Türk ve İslam dünyasında birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul'da bu zamana gelen medeniyetlerin sanatsal ürünleri sergilenir. Bu yüzden Müze, çeşitli eser zenginliğine sahiptir.
İstanbul'da inşa edilen ilk Osmanlı sarayı
◾ Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde Erken İslam Dönemi'nden, Artuklu Dönemi'ne; Eyyûbîler Dönemi'nden Büyük Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'ne dek eserler bulunur.
◾ Halı, el yazması, ahşap, taş eserler, maden, cam keramik müzenin başlıca koleksiyon alanlarını oluşturur. 40 bine yakın eser ile dünyanın önde gelen koleksiyonlarından birine sahiptir.
İstanbul'da inşa edilen ilk Osmanlı sarayı
Galata Kulesi
◾ Galata Kulesi, İstanbul'un en gözde semtlerinden Beyoğlu ilçesinde yer alır. Kule, adını bulunduğu semtten alır. Galata Surları içinde gözetleme kulesi olarak inşa edilen yapı, günümüzde turistik amaçla ve müze olarak kullanılır.
◾ Cenevizliler tarafından 1267 yılında Galata'da "Pera " adlı bir koloni kurulur. Bu koloninin hâkimiyet alanı zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişler.
Osmanlı saray resminin tek temsilcisi: Milli Saraylar Resim Müzesi
◾ 29 Mayıs 1453't e Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesi sonrası Cenevizliler, herhangi bir çatışma yaşanmadan koloniyi Osmanlı'ya devreder.
◾ 1509 'daki depremde hasar gören kule, 1510 itibarıyla onarılır. Galata Kulesi'nin, 1831 'deki yangın sonrasında tasarımı bir kez daha değiştirilir. Daha sonra Kule, İstanbul'un Kurtuluşu'nun yıl dönümü olan 6 Ekim 2020 'de ziyarete açılır.
İslam tarihindeki büyük gizem