'Ne haber' Artvin, Rize, Manisa ve Niğde'de!
Merhaba sevgili Fikriyat okurları, Ne Haber'in bu bölümünde; 2800 yıllık ilk maden ruhsatı yazıtı bulunan Niğde'ye, yaklaşık 500 yıl darüşşifa olarak kullanılan Hafsa Sultan Şifahanesi'ne, Orta Çağ'da inşa edildiği bilinen Şavşat Kalesi'ne ve Kaçkar Dağları Milli Parkı'na gidiyoruz. Yurdumuzdan derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya çalıştığımız formatımızda en beğendiğiniz haberi yoruma yazabilir, görüş ve düşüncelerinizi iletebilirsiniz.
Giriş Tarihi: 03.06.2021
12:19
Güncelleme Tarihi: 03.06.2021
13:27
📍 Yetkililer, 2 bin rakım üzerinde bulunan Palovit, Tahpur, Gito, Badara, Pokut, Sal, Huser, Kavrun, Ağusor, Samistal gibi çok sayıdaki yaylanın yanında Anzer Yaylası'na da kar düştüğünü belirterek, yaylacıların ve dağcıların büyük bir sürpriz ile uyandıklarını söyledi.
📍 Doğu Karadeniz'in en yüksek sıra dağları olan 3 bin 937 rakımlı Kaçkar Dağları'nın zirvesinden yılın büyük bölümünde kar kalkmıyor.
📸 Kaynak: AA
MANİSA: Türkiye’de 10 tıp tarihi müzesinden biri burada
📍 Manisa'da yaklaşık 500 yıl darüşşifa olarak kullanılan Hafsa Sultan Şifahanesi 8 yıldır Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet veriyor.
📍 Türkiye'deki 10 tıp tarihi müzesinden biri olan ve geçmişinde şifahane olarak kullanılan 3 yapıdan biri olan müzede geçmişten günümüze tıp tarihine yolculuk yapılıyor.
📍 Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından 1522 tarihinde yapımına başlatılan Sultan Camii ve Külliyesi'ne 1539 tarihinde eklenen Darüşşifa yüzlerce yıl hastalara şifa dağıttıktan sonra günümüzde Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılmaya devam ediliyor.
'Ne haber' İstanbul, Kars, Düzce ve Tunceli'de!
📍 Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde 2013 yılından beri hizmet veren ve ücretsiz gezilen Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi Osmanlı döneminden günümüze tıp tarihinde yaşanan gelişmeleri ve tedavi yöntemlerini gözler önüne seriyor.
📍 Zamanında göz ameliyatları, dağlama gibi hizmetlerin de verildiği şifahane son 200 yılında akıl hastalarını tedavi amaçlı olarak kullanılmış.
📍 Akıl hastalarının el işleri, müzikli ve su sesiyle tedavisinin yapıldığı şifahanede ziyaretçiler de müzik eşliğinde karşılanıyor.
📍 Müzede şevketi bostan bitkisinden elde edilen ve cumhuriyet tarihinin ilk patentli ilaçlarından biri olan Lityazol Cemil ilacının mucidi Dr. Cemil Şener için ve şifa kaynağı Mesir Macununun yapılışının tasvir edildiği odalar da ziyaretçilerini bekliyor.
📍 Manisa Celal Bayar Üniversitesinde okuyan öğrenciler de müzeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere rehberlik yaparak hem müzenin hem de Manisa'nın tanıtımına büyük katkı sağlıyor.
📸 Kaynak: İHA
NİĞDE: 2800 yıllık ilk maden ruhsatı yazıtı Bolkar Dağları’nda
📍 Bolkar Dağları'nda 1455 rakımda bir kayanın üzerindeki 2 bin 800 yıllık , Geç-Hitit döneminden kalma yazıtın, en eski maden ruhsatı olduğu kabul ediliyor.
📍 Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Alihoca ve Maden Köyü yakınlarında bulunan yazıt 108 santimetre yüksekliğinde ve 186 santimetre genişliğinde.
📍 Maden varlığı açısından zengin olan bölgenin madencilik geçmişi, bilimsel tarihleme yöntemleriyle günümüzden 2 bin 800 yıl öncesine kadar gidiyor.
'Ne haber' Artvin, Rize, Manisa ve Niğde'de!