Ne okuyalım, ne izleyelim, sağlık için hangi kürü yapalım?
Hayatın yoğun koşuşturmasına ara vermeye ne dersiniz? Hafta sonunda kaliteli zaman geçirmek isteyenler için "Fikriyat ile ne okuyalım, ne dinleyelim, nereye gidelim?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiyeleri sizlerle buluşturuyoruz. Türkiye'nin en önemli profesörlerinden Teoman Duralı'nın söyleşi kitabını okuyabilir, sağlık için bitki kürü hazırlayabilirsiniz. Fikriyat'ın özel çalışması Esma-i Hüsna videolarını izleyebilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 11.10.2020
09:29
Güncelleme Tarihi: 30.01.2021
14:11
📌 İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek.
📌 8-16. yüzyıllar arasında Müslüman bilginlerce icat edilmiş çeşitli bilim ve teknoloji aletleri sergileniyor. 700'den fazla eserin sergilendiği müzeye her yıl yeni eserler eklenerek gelişimi devam ettiriliyor.
📌 İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde, Müslüman bilim adamlarının bilime sağladıkları katkılar; "Astronomi, Coğrafya, Denizcilik, Saatler, Geometri, Optik, Tıp, Kimya, Mimari, Fizik ve Teknik, Savaş Tekniği, Mineraller ve Fosil Oluşumlar, Antik Objeler ile Orientleştirici Stilde Avrupa Camı ve Seramiği" olmak üzere farklı bölümlerde anlatılmış.
Binanın her iki katında da görülmeye değer birbirinden ilginç çalışmalar mevcut. "Optik" alanında, 14. yüzyılda İslam kültürünün en önemli şahsiyetlerinden biri Kemaluddin el-Farisi'dir. Kemaluddin el-Farisi'nin optik alanında ulaştığı önemli araştırma sonuçlarından biri de gözbebeğinin yapısına ilişkin öğretisi olur.
📌 El-Farisi, kesilen bir koyundan aldığı göz üzerinde deneylerini yapar. İlk olarak, merceğin ön yüzeyinden gelen yansımayı tespit eder ve bu yansımayı kendi teorisi çerçevesinde mükemmel bir şekilde temellendirir.
Gülhane Parkı içindeki İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, 09:00 – 18:00 saatleri arasında haftanın yedi günü ziyarete açık.
Ziyaret ücreti 18 TL. Müzekart geçerli.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk yapmak için tıklayın
NEFES DARLIĞI İÇİN KEÇİBOYNUZU KÜRÜ
Keçiboynuzunun özellikleri:
Nefes darlığına karşı Alerjik nefes darlığına karşı Soğuk alerjisine karşı Akciğer ödemini yok edici Balgam söktürücü Akciğer kanserini önleyici Astıma karşı İshale karşı Kabızlığa karşı
📌Keçiboynuzu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen 6-10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Yaprakları oval şekilde, kenarları düz, açık yeşil renkte, ortada ana damar ve ondan sağlı solu ayrılan yan damarlar mevcuttur. Keçiboynuzun ağacı, ilk on beş yıl hiç meyve vermez. Yetişkin bir ağaç ise 1000 kiloya kadar meyve verebilir.
📌 Keçiboynuzu, az kalorili, yüksek proteinli, vitamin, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum zengini bir bitkidir.
📌 Keçiboynuzu kürü, akciğer ödemine karşı oldukça etkilidir. Balgam söktürücü ve astımı tedavi edici özelliği bulunur.