Nobel Ödülü ile ilgili 15 ilginç gerçek
Tarihin en ilginç ironilerinden biri, Nobel Ödülü kavramını bulan kişinin aynı zamanda "dinamitin babası" olmasıdır. Tarih ilerledikçe savaşlar dünyanın en önemli ögesi haline geldi. İnsanlar çocuklarına bu savaşları öğreterek büyüttü. Günümüzde artık barış değil, savaş ödülleri veriliyor. İşte Nobel Ödülü ile ilgili 15 ilginç gerçek...
Giriş Tarihi: 07.02.2020
15:54
Güncelleme Tarihi: 07.02.2020
16:21
Kazananın ödülü kabul ettikten sonraki altı ay içerisinde halka açık bir konferans vermeleri gerekiyor. Ayrıca ödülü kazananların gece kıyafeti giymeleri şart.
Tarihin en tartışmalı 'Nobel' ödülü
Bugüne kadar Nobel Barış Komitesi'ne yapılan en sert eleştirilerden biri 1973 yılında gerçekleşti. Avrupa'da yükselen İslamofobi'nin dili haline gelen ve Müslümanları ötekileştirmede bir basamak olan "Medeniyetler Çatışması" tezi ile ünlenen Henry Kissinger'a o yıl, Nobel Barış Ödülü verildi.
Gerekçe ise Vietnam'da barışı sağlamak için gösterdiği çabaydı. Komite bu kararı ile kamuoyunda ve dünyada yükselen sesler ile karşı karşıya kaldı. Çünkü Henry Kissinger, Vietnam'da barışı sağlamak yerine Vietnam Savaşı'nın bizzat mimarıydı.
Nobel Ödülü aday kayıtları, ödül verildikten sonra elli yıl saklı tutuluyorlar. Kazananlar ödülü kazanana kadar aday olduklarını bilmiyorlar.
Nobel Ödülü 'soykırım' destekçisinin oldu
2019 Nobel Edebiyat Ödülü'ne, Avusturyalı yazar Peter Handke layık görüldü. Handke'nin Srebrenitsa katliamına ilişkin sözleri ve Bosna kasaplarına verdiği destek, ödülü eleştirilerin odağı haline getirdi.
Türkiye, Arnavutluk ve Hırvatistan, ödülün Handke'ye verilmesine tepki olarak İsveç'te bugün yapılacak olan törene katılmayacak.
Nobel Ödülü'ne layık görülen Peter Handke, Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkâr etmesi ve "insan kasabı" olarak anılan eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı her fırsatta dile getirmesi ile tanınıyor.
Handke, Kosova'da savaş sürerken yayımlanan bir makalesinde "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın" ifadelerini dahi kullanmaktan çekinmemişti.
Nobel Ödülü'nü reddeden ilk kişi
Jean-Paul Sartre, gerçekliğin içerdiği problemlere, döneminin sosyal sorgulamalarına duyarlı bir entelektüel olarak yaşadı. Ayrıca düşüncesi ve yaşamı arasındaki bağı her an yeniden oluşturmaya çalışmış bir filozoftur.
1964'te Nobel edebiyat ödülü ona verildi ama Sartre, Nobel komitesinin 50-60'lı yıllarda soğuk savaş döneminde ABD'den yana taraf tuttuğu gerekçesiyle bu ödülü reddetti.