Objektif meraklıları için başlıca 20 fotoğraf terimi
Fotoğrafçılık merakı, fotoğraf makineleri ve cep telefonlarının yardımıyla hızla yaygınlaştı. Fotoğraf çeken cihazların dijitalleşmesi, kullanımının kolaylaşması ile fotoğrafçı sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Emile Zola'ya göre bir şeyi fotoğraflayana kadar onu gerçekten gördüğünüzü iddia edemezsiniz. Peki fotoğraf hakkında bilinmesi gereken başlıca terimlere ne kadar hakimsiniz?
Giriş Tarihi: 10.05.2020
09:03
Güncelleme Tarihi: 09.05.2022
14:50
🔸 ISO dijital makinalarımızda bulunan sensörlerin, ışığa olan duyarlılık derecesi olarak adlandırılır. ISO, International Standards of Organisations (Uluslararası Standartlık Örgütü)'ün kısaltmasıdır. Analog makina dönemlerinde ise ASA, American Standarts Association (Amerikan Standartlar Enstitüsü) kısaltmasıyla karşımıza çıkmaktadır.
🔸 ISO yetersiz ışık ortamlarında diyafram ve enstantaneyi destekleyerek fotoğraf çekebilme olanağı sağlar. ISO değeri yükseldikçe fotoğraflarda noise (gürültü) de artar. Bu nedenle ISO değerini yeterli ışık ortamlarında en düşük seviyede kullanmak gereklidir. Çoğu zaman 100 ya da 200 gibi bir ISO değeri yeterli olabilir.
🔸 Bir fotoğraf filmi veya baskının keskinlik derecesi.
VIDEO
🔸 Deklanşör, fotoğrafın çekilmesi amacıyla görüntünün sensöre gelmesini sağlayan ve perdeyi çalıştıran düğmedir. Profesyonel fotoğraf makineleri 2 aşamalı deklanşör kullanmaktadır.
🔸 Fotoğraf makinesi ile çekim yapmak için yarım basıldığında netlik yapar. Tam basıldığında fotoğrafı çekme işlevi gerçekleşmektedir.
🔸 Fotoğraf makineleri bu işlemi çok hızlı bir şekilde yapmaktadır. Yarım basmadan deklanşöre sıkıca tam basıldığında fotoğrafın flu çıkması daha yüksek bir olasılıktır.
🔍 Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar
🔸 Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram denir. Işığa karşı duyarlı filmin ne kadar ışık almasını kontrol eder. Fotoğraf terimlerinin en önemlilerindendir. Diyafram insan gözünde yer alan irise benzetilebilir.
🔸 Diyafram değeri, deliğin büyüklüğünü belirtir; bu da basit olarak ne kadar ışık istediğinizdir. Delik ne kadar büyük olursa o kadar fazla ışık sensöre düşer.
Lenslerin üzerinde mutlaka diyafram değerleri yazılır. Diyafram genelde f (bazen de F) harfi ve yanında bir rakam ile ifade edilir.