Objektif meraklıları için başlıca 20 fotoğraf terimi
Fotoğrafçılık merakı, fotoğraf makineleri ve cep telefonlarının yardımıyla hızla yaygınlaştı. Fotoğraf çeken cihazların dijitalleşmesi, kullanımının kolaylaşması ile fotoğrafçı sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Emile Zola'ya göre bir şeyi fotoğraflayana kadar onu gerçekten gördüğünüzü iddia edemezsiniz. Peki fotoğraf hakkında bilinmesi gereken başlıca terimlere ne kadar hakimsiniz?
Giriş Tarihi: 10.05.2020
09:03
Güncelleme Tarihi: 09.05.2022
14:50
🔸 Deklanşör, fotoğrafın çekilmesi amacıyla görüntünün sensöre gelmesini sağlayan ve perdeyi çalıştıran düğmedir. Profesyonel fotoğraf makineleri 2 aşamalı deklanşör kullanmaktadır.
🔸 Fotoğraf makinesi ile çekim yapmak için yarım basıldığında netlik yapar. Tam basıldığında fotoğrafı çekme işlevi gerçekleşmektedir.
🔸 Fotoğraf makineleri bu işlemi çok hızlı bir şekilde yapmaktadır. Yarım basmadan deklanşöre sıkıca tam basıldığında fotoğrafın flu çıkması daha yüksek bir olasılıktır.
🔍 Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar
🔸 Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram denir. Işığa karşı duyarlı filmin ne kadar ışık almasını kontrol eder. Fotoğraf terimlerinin en önemlilerindendir. Diyafram insan gözünde yer alan irise benzetilebilir.
🔸 Diyafram değeri, deliğin büyüklüğünü belirtir; bu da basit olarak ne kadar ışık istediğinizdir. Delik ne kadar büyük olursa o kadar fazla ışık sensöre düşer.
Lenslerin üzerinde mutlaka diyafram değerleri yazılır. Diyafram genelde f (bazen de F) harfi ve yanında bir rakam ile ifade edilir.
🔸 Fotoğrafçılığa merak salan kişilerin genelde ilk sordukları soru şu olur. Arka planı nasıl bulanık yaparım? Bunun sorulmasının esas nedeni alan derinliğinin fotoğraf ve fotoğrafı izleyen üzerindeki etkisidir.
🔸 Alan derinliği, çoğu kişinin fotoğrafa başlama amacıdır. Fotoğrafta kompozisyonun önemli öğelerinden birisidir. Net alan derinliği kontrol edilerek oluşturulmuş fotoğraflar her zaman fotoğrafta ve fotoğrafı izleyende büyülü bir etki bırakır.
Alan derinliği, üzerinde odaklama yapılan cismin önünde ve arkasında oluşan net/seçik alandır.
🔸 Enstantane ile örtücü hızı ifade edilmektedir. Filmin pozlandırılma süresidir ve ölçüsü saniyedir.
🔸 Yüksek örtücü hızları, makinenin sarsıntısı veya fotoğraf objesinin hareketi nedeniyle oluşabilecek görüntü bozulmalarını ortadan kaldırarak temiz bir sonuç alınmasını sağlar.